"Sper ca săptămâna viitoare să trec în Guvern un proiect de ordonanţă pentru crearea Oficiului Naţional pentru Produse Tradiţionale şi Ecologice. (…) Am toate avizele şi ar trebui să intre pe ordinea de zi la Guvern săptămâna viitoare. După adoptarea ordonanţei va urma un ordin de ministru cu normele de organizare şi funcţionare a Oficiului", a declarat luni ministrul Agriculturii, Dacian Cioloş, la Bruxelles, la deschiderea unei expoziţii cu degustare de produse alimentare româneşti în holul Parlamentului European.
Oficiul va acorda consiliere producătorilor pentru obţinerea protecţiei produselor tradiţionale în UE şi se va ocupa şi de promovare în domeniu.
Cioloş a arătat că a cerut Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) să elaboreze un set de norme pe baza cărora vor fi acordate derogări, astfel încât fermierii să poată produce alimente în mod tradiţional, cu respectarea normelor sanitare, şi să le vândă la nivel naţional.
"Am cerut ANSVSA să pregătească un ordin cu normele pe baza cărora se dau derogări privind procesarea acestor produse, respectând criteriile de tradiţionalitate. Se dau derogări, se aplică normele de igienă de procesare, dar se respectă criteriile de tradiţionalitate, şi atunci produsele acestea vor putea fi comercializate în mod organizat pe piaţa naţională, nu se va mai impune acea limitare de piaţă locală", a afirmat ministrul Agriculturii.
În ceea ce priveşte produsele ecologice, Cioloş a menţionat că în România ponderea culturilor ecologice este de circa 1%, fiind cultivate circa 145.000 de hectare cu culturi ecologice.
Întrebat despre interzicerea cultivării porumbului modificat genetic în România, Cioloş arătat că o eventuală decizie a Ministerului Mediului în acest sens va avea la bază argumente ştiinţifice, dar că deocamdată "nu comentează intenţii".
Ministrul a mai amintit luni despre intenţia de a crea posturi de ataşaţi agricoli, pentru început în 4-5 state membre UE.