Prima pagină » Știri externe » NATO a salutat contribuţia sistemului american anti-rachetă la protecţia aliaţilor

NATO a salutat contribuţia sistemului american anti-rachetă la protecţia aliaţilor

Participanţii la summit-ul NATO au decis, joi, invitarea Albaniei şi Croaţiei şi neinvitarea Macedoniei, amânarea MAP pentru Georgia şi Ucraina, un angajament ferm şi pe termen lung în Afganistan şi au salutat contribuţia sistemului american anti-rachetă la protecţia aliaţilor, transmite Reuters.
04 apr. 2008, 00:25, Știri externe

În cea ce priveşte extinderea Alianţei, comunicatul summit-ului menţionează: invitaţiile de aderare adresate Albaniei şi Croaţiei, angajamentul NATO de a invita şi Macedonia îndată ce disputa cu Grecia pe tema numelui va fi rezolvată; absenţa consensului privind acordarea MAP pentru Ucraina şi Georgia, însă liderii au convenit că acestea vor deveni membre la un moment dat; în cazul Bosniei şi Muntenegrului, acestea vor avea "un dialog intensificat", fiind un prim pas către o posibilă aderare. De asemenea, Alianţa a anunţat că va lua în considerare orice solicitare a Serbiei privind "dialogul intensificat".

La capitolul Operaţiuni/Apărare, sunt incluse misiunea de menţinere a păcii în Afganistan, condusă de NATO, considerată prioritate a Alianţei. NATO promite "un angajament ferm şi pe termen lung" în Afganistan. La acelaşi capitol se arată că forţa NATO rămâne în Kosovo, "în cazul în care Consiliul de Securitate al ONU nu decide altfel".

"Experienţele din Afganistan şi Kosovo demonstrează necesitatea unei «abordări comprehensive», care necesită cooperarea cu actorii civili, militari şi politici", se arată în comunicat.

De asemenea, NATO recunoaşte "valoarea pe care o poate aduce un sistem de apărare european, mai puternic şi mai capabil".

"Aliaţii vor continua eforturile pentru a putea desfăşura şi susţine mai multe forţe", se arată în comunicat.

În privinţa sistemului de apărare antirachetă, NATO salută "contribuţia substanţială la protecţia aliaţilor" oferită de sistemul american antirachetă în Europa de Est.

La capitolul "Noi ameninţări", se menţionează că "NATO va încerca să furnizeze resurse pentru a sprijini statele aliate în eventualitatea unui atac cibernetic", dacă i se va cere.

"Alianţa va încerca să vadă unde poate avea o contribuţie mai consistentă la securitatea energetică", se mai arată în document.