Prima pagină » Știri externe » Reţeaua al-Qaida, organizată după un sistem birocratic riguros

Reţeaua al-Qaida, organizată după un sistem birocratic riguros

Gruparea al-Qaida este organizată într-un sistem birocratic şi pretenţios, în care nemulţumirile subalternilor sau liderilor sunt reclamate în scrisori, potrivit unor documente desecretizate recent, informează Los Angeles Times în ediţia electronică.
Reţeaua al-Qaida, organizată după un sistem birocratic riguros
16 apr. 2008, 17:37, Știri externe

Un lider egiptean al-Qaida, Mohammed Atef, i-a trimis unui subaltern o scrisoare de mustrare care se întinde pe două pagini, folosind termeni religioşi pompoşi, pentru o serie de reclamaţii specifice. Liderul egiptean îl acuză pe subordonatul său că a abuzat de sume de bani, o maşină, asigurarea medicală, o serie de documente şi aerul condiţionat în timpul "unei situaţii de austeritate" pentru reţea, cerându-i în acelaşi timp o scrisoare în care să explice acţiunile sale.

"Am fost foarte supărat pentru ceea ce ai făcut", i-a scris Atef. "Am obţinut 75.000 de rupii pentru tine şi familia ta pentru a merge în Egipt. Am aflat că nu ai respectat suma şi că ai făcut rezervări de 40.000 de rupii şi că ai păstrat restul banilor, pretinzând că ai drepturl la acest lucru… De asemenea, cu respect faţă de aparatul de aer condiţionat, … obiectele utilizate de fraţii al-Qaida nu sunt considerate proprietate privată… Aş vrea să-ţi reaminstesc ţie şi mie de pedepsirea oricărei încălcări" a normelor, mai spune Atef în scrisoare.

Scrisoarea trimisă de Atef, care a murit ulterior într-un atac condus de Statele Unite asupra refugiului lui Osama ben Laden din Afganistan în 2001, este printre documentele desecretizate care dezvăluie o latură mai puţin cunoscută a acestei structuri.

Documentele au fost descoperite în Afganistan şi Irak şi sunt datate începând cu sfârşitul anilor ’90 până în prezent, revelând o coabitare a egalitarismului de faţadă cu mentalitatea birocratică a liderilor, majoritatea egipteni, cu experienţă în domeniul militar.

"Certurile interne evidenţiate în aceste documente evocă nu numai greşelile din trecut ale al-Qaida, dar oferă şi un tablou al slăbiciunilor prezente", conchide o cercetare asupra documentelor, realizată în septembrie de Centrul de combatere a terorismului de la West Point.

"Este posibil să fi impus sistemul birocraţiei egiptene", a declarat un specialis în combaterea terorismului, sub protecţia anonimatului. "Se poate vedea acest lucru în pachetele de pensionare pe care le ofereau, în listele membrilor din Irak, în atitudinea nesigură a membrilor săi, în certurile dintre lideri şi facţiuni", continuă el.