Cutremurele, dintre care cel mai puternic a avut magnitudinea de 6,7 grade pe scara Richter, au fost resimţite puternic în capitală şi în cea mai mare parte a Japoniei, însă nu au provocat pagube majore.
Şase persoane cu vârste între 18 şi 87 de ani au fost rănite uşor. Circa 4.500 de locuinţe din oraşul Tsukuba, la nord-est de Tokyo au fost private de curent timp de câteva ore, potrivit Ministerului Industriilor.
Compania Tokyo Electric Power a demarat inspecţii în centralele nucleare ale prefecturii din Fukushima, situată la nord de cea mai afectată zonă. Aceste centrale au continuat totuşi să funcţioneze normal, a precizat ministrul.
Cutremurele, dintre care cel puţin 12 au fost suficient de puternice pentru a fi resimţite, s-au produs între ora locală 00.27 şi 06.27 (miercuri 18.27 şi 00.27 ora României) în Oceanul Pacific, la circa 100 de kilometri nord-est de Tokyo, potrivit agenţiei de meteorologie. Autorităţile nu au emis alertă de tsunami.
Cel mai puternic seism a atins magnitudinea de 6,7 grade pe scara Richter şi gradul "5 inferior" pe scara seismică japoneză, care măsoară efectele resimţite la suprafaţă. Un astfel de seism poate afecta şoselele şi clădirile cele mai fragile.
Alte două cutremure au atins magnitudinea de 6,3 şi 6,2 grade, iar restul între 3,9 şi 5,3 grade pe scara Richter.
În Japonia, ţară situată la îmbinarea a patru plăci tectonice, se produc anual mii de cutremure.