Printre planurile sale ca nou primar al Romei se numără şi expulzarea a 20.000 de infractori străini. "Trebuie să trimitem aceste persoane în ţările de origine, însă avem nevoie de aprobare din partea unor ţări precum România, şi vom lucra în acest sens", a precizat el, într-un interviu acordat Sunday Times.
"Îmi dau seama că pot fi considerat dur, însă în Roma este o stare de urgenţă, trebuie să recâştigăm controlul total asupra teritoriului", a explicat el.
Pe de altă parte, Alemanno şi-a exprimat aprecierea pentru Benito Mussolini, pe care îl consideră un arhitect inspirat care a modernizat Italia, generând temeri privind o resurgenţă a fascismului, având în vedere trecutul său ca lider al unui partid neofascist.
Alegerea sa la primăria capitalei a fost sărbătorită de o mulţime care a scandat :"Duce! Duce!", titulatura utilizată de Mussolini, care a condus Italia în perioada 1922-1943.
În primul său interviu acordat unei publicaţii străine, Alemmanno nu a putut nega faptul că a fost "un fascist sau un fost fascist sau postfascist". "Stânga mă descrie ca pe o sperietoare, însă este aceasta este o minciună sfruntată", a precizat el.
Persoanele care îmi spun «Duce» mă amuză. Nu sunt deloc fascist şi cred că astăzi acest cuvânt aparţine cărţilor de istorie. Am fost crescut în spiritul de a urî orice formă de totalitarism, fie ea de dreapta sau de stânga", a explicat el.
"Ceea ce este pozitiv din punct de vedere istoric este procesul de modernizare, fascismul a fost fundamental pentru modernizarea Italiei. Regimul a stabilit infrastructura ţării", a precizat noul primar.
Alemmanno a lăudat un cartier din sudul Romei, construit de Mussolini ca simbol al fascismului, numindu-l un exemplu de "arhitectură, care a făcut parte din procesul de modernizare şi a acordat importanţă identităţii culturale a Italiei".
Fiul unui ofiţer, Alemmanno a fost implicat în mai multe lupte de stradă, alături de opozanţi de stânga. Alemmanno a fost arestat în 1981, după ce a bătut un student, alături de alţi patru neofascişti, în 1982, pentru că a lansat un cocteil Molotov asupra ambasadei sovietice, iar în 1989 pentru că a încercat să blocheze un convoi al preşedintelui George Bush.