Preşedintele rus Dmitri Medvedev şi omologul său ucrainean Viktor Iuşcenko au discutat această problemă la un forum economic organizat la St Petersburg, a spus Lavrov.
Ucraina este dependentă în mare parte de gazele din Rusia, fiind şi rută de tranzit pentru majoritatea exporturilor ruseşti către Europa.
"La 1 ianuarie 2009, statele din Asia Centrală vor vinde gaze la preţuri europene, iar aceste gaze tranzitează Rusia", a spus Lavrov, precizând că Medvedev i-a reamintit preşedintelui ucrainean că preţul exporturilor destinate Ucrainei va creşte semnificativ.
În 2008, grupul rus Gazprom a majorat preţul gazelor livrate Ucrainei de la 130 de dolari la 179,5 dolari pentru o mie de metri cubi, contribuind la accelerarea inflaţiei şi la un nou val de instabilitate politică în această ţară.
În Europa, Gazprom livrează gaze la un preţ de circa 400 de dolari pentru o mie de metri cubi.
Rusia a anunţat că va aduce, treptat, preţurile gazelor furnizate Ucrainei şi altor state foste sovietice la nivelul celor practicate în Europa, până în 2011.
Pentru a acoperi cererea crescută de gaze de pe piaţa internă, din fosta Uniune Sovietică şi Europa, Gazprom cumpără gaze din Uzbekistan, Turkmenistan şi Kazahstan, întrucât producţia din Siberia stagnează.
În 2007, Gazprom a convenit majorarea preţului plătit pentru gazele turkmene de la 100 de dolari la 130 de dolari pentru o mie de metri cubi, în prima parte a anului 2008, şi la 150 de dolari în a doua jumătate.
Gazprom a acceptat şi cererea Uzbekistanului de creştere a preţului, dar cele două părţi nu au anunţat la ce nivel.