Potrivit sursei citate, Comisia Europeană, a cărei misiune este de a supraveghea aplicarea corectă a legislaţiei europene în statele membre, a fost reticentă într-o primă fază, afirmând că nu va reacţiona la "declaraţiile unui politician".
Dar, atunci când jurnaliştii au insistat, purtătorul de cuvânt al Comisiei a declarat: "Dacă vreţi să primiţi un răspuns la întrebarea dacă acest lucru este posibil, răspunsul este implicit clar, acesta este nu".
El a subliniat că Bruxelles-ul respectă "drepturile fundamentale şi luptă împotriva discriminării ca orice altă instituţie europeană". Problema va fi ridicată în discuţiile cu italienii "în momentul în care statul va decide să folosească un instrument legal" pentru a pune în practică aceste declaraţii, a adăugat purtătorul de cuvânt.
Potrivit presei italiene, ministrul de Interne Roberto Maroni a anunţat că intenţionează să desfăşoare un recensământ prin care vor fi amprentaţi toţi romii.
În Italia locuiesc circa 160.000 de romi, potrivit estimărilor, mulţi dintre ei neavânt permis de şedere şi instalându-şi tabere temporare.