Prima pagină » Știri externe » România, solicitată să furnizeze elicoptere trupelor din Darfur

România, solicitată să furnizeze elicoptere trupelor din Darfur

Un număr de 36 de organizaţii umanitare şi pentru apărarea drepturilor omului au făcut apel, joi, la NATO şi la mai multe ţări, printre care şi România, să furnizeze elicoptere forţelor de menţinere a păcii din provincia sudaneză Darfur, într-un raport comun.
România, solicitată să furnizeze elicoptere trupelor din Darfur
31 iul. 2008, 12:46, Știri externe

Documentul, redactat de Thomas Withington, specialist în apărare şi aviaţie militară, citează India, Ucraina, Cehia, Italia, România şi Spania ca state care ar putea furniza elicoptere "peste care s-a aşezat praful în hangare".

"Doar aceste ţări ar putea furniza o flotă estimată la peste 70 de elicoptere, adică de patru ori mai multe decât deţine Minaud", forţa ONU-UA mobilizată pentru menţinerea păcii în Darfur, potrivit raportului.

Conflictul din Darfur, în care sunt implicate începând cu anul 2003 forţele guvernamentale, sprijinite de miliţiile arabe, şi mişcările rebele, s-a soldat până în prezent cu 300.000 de victime, regimul de la Khartoum avansând doar cifra de 10.000.

Minaud, care ar trebui să aibă în componenţă 26.000 de militari, numără în prezent doar o treime din acest efectiv. Slab echipaţi, militarii din cadrul Minaud au fost în repetate rânduri ţinta atacurilor insurgente.

Forţa internaţională susţine că are nevoie de 18 elicoptere pentru a asigura protecţia civililor.

"NATO şi principalele state care contribuie la flota ONU dispun poate de aproape 140 de aparate care ar putea fi puse la dispoziţia ONU pentru rotirea de trupe în cadrul operaţiunilor de menţinere a păcii", menţionează raportul citat.

"Peste multe din aceste elicoptere s-a aşezat praful în hangare sau participă la spectacole aeriene când ar putea fi în curs de a salva vieţi în Darfur", se mai arată în raportul intitulat "Trădarea Minaud de către comunitatea internaţională".

"Ţările capabile să furnizeze elicoptere trebuie să o facă imediat iar membrii Consiliului de Securitate, în special cei cinci membri permanenţi, trebuie să iniţieze o diplomaţie concertată pentru a garanta că acest ajutor soseşte", adaugă textul.