"Analiza cu ajutorul fasciculelor de ioni indică vârsta vinului prin datarea conţinutului", informează Centrul naţional de cercetări ştiinţifice din Franţa (CNRS).
În mod tradiţional, pentru identificarea vinului se foloseşte tehnica de măsurare a nivelului de radioactivitate a izotopului de Cesiu-137, care nu permitea datarea băuturilor fabricate înainte de 1950.
Noul procedeu permite verificarea nu numai a vârstei vinului, dar şi a provenienţei acestuia, deci identificarea mărcii.
Tehnica se aseamănă cu semnătura unui pictor pe tabloul unui maestru, autentificarea putând fi realizată fără deschiderea sticlei.
Procedeul se bazează pe studiul razelor X emise de sticlele plasate sub fasciculul de ioni din acceleratorul Aifira, situat în regiunea Aquitaine (sud-vestul Franţei).
Cercetările s-au efectuat în cadrul unui contract între Arcane, departament din cadrul Centrului de studii nucleare din Bordeaux Gradignan, şi o societate londoneză specializată în comerţul internaţional cu vinuri celebre, The Antique Wine Company.
Contractul prevede analizarea a aproximativ 160 de sticle, până la crearea, în noiembrie, a unui serviciu comercial de expertiză, parte a unei societăţi independente din Franţa, Vincert SARL.
Acceleratorul de particule este un dispozitiv folosit pentru a accelera particule elementare, în general doar pe cele care poartă sarcină electrică.
Accelerarea se face folosind un câmp electric