"Facem pregătiri serioase în vederea repornirii (instalaţiilor nucleare)", a declarat Hyon Hak-bong, în timp contextul în care Phenianul începuse dezafectarea reactorului în baza acordului internaţional.
"Se poate spune că am început deja lucrările pentru reactivarea acestuia", a declarat diplomatul, citat de agenţia sud-coreeană Yonhap, înainte de începerea discuţiilor intercoreene privind ajutorul energetic destinat Phenianului, în zona neutră Panmunjon, în centrul Zonei demilitarizate (DMZ).
Coreea de Nord anunţase la începutul lui septembrie că a încheiat dezafectarea reactorului de la Yongbyon, prevăzută prin acordul de dezarmare încheiat în cadrul negocierilor multilaterale, la care au participat China, Coreea de Nord, Coreea de Sud, Statele Unite, Japonia şi Rusia.
Aceasta a ameninţat cu reactivarea complexului, acuzând Statele Unite că nu şi-au respectat angajamentul de a şterge Coreea de Nord de pe lista statelor care sprijină terorismul, ceea ce o împiedică să beneficieze de ajutorul american şi blochează împrumuturile de la organizaţiille internaţionale.
Sean McCormack, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american, a arătat la începutul lui septembrie că Phenyanul "este pe cale de a lua măsuri care i-ar putea permite repornirea" reactorului nuclear de la Yongbyon.
Pe de altă parte, Hyon Hak-bong a dezminţit informaţiile privind starea de sănătate a liderului nord-coreean Kim Jong-Il, care a fost recent victima unui atac cerebral, potrivit autorităţilor sud-coreene, apreciind că acestea sunt eronate şi dăunează relaţiilor cu Seulul.
"Este un sofism (raţionamet plauzibil dar fals) lansat de persoane care vor să rupă unitatea între ele două Corei", a declarat Hyon Hak-bong, citat de agenţia sud-corerană Yonhap, înainte de începerea discuţiilor intercoreene.
"Chiar dacă propagă (speculaţii false la adresa lui Kim) nu suntem surprinşi, iar solidaritatea noastră nu va fi afectată", a subliniat diplomatul.
Autorităţile sud-coreene au anunţat în urmă cu o săptămână că Kim, în vârstă de 66 de ani, care se află la putere de la moartea tatălui său în 1994, a fost operat în urma unui atac cerebral, dar este pe cale de a se vindeca.
Sănătatea lui Kim face obiectul speculaţiilor intense întrucât nu şi-a ales oficial un succesor dintre cei trei fii, alimentând îngrijorarea privind stabilitatea politică a Coreei de Nord, stat care dispune de arme nucleare şi este angajat în negocieri dificile cu ţările vecine şi Statele Unite, în vederea dezarmării.