"Când am văzut că negocierile nu se încheiau, ne temeam de ce era mai rău", afirmă Giovanna Quaglia, citată de pagina online a agenţiei AKI.
Potrivit fostei ostatice, turiştii au fost transportaţi pe teritoriile Egiptului, Sudanului, Libiei şi Ciadului.
Quaglia afirmă că la un moment dat răpitorii le-au dat un vehicul şi le-au spus că pot pleca. "La un moment dat ne-au dat un vehicul de teren, iar celelalte trei maşini au rămas la ei. Am primit şi un dispozitiv GPS şi ne-au spus că putem pleca", explică Quaglia.
"Am plecat fără roată de rezervă şi având puţină apă. Timp de cinci sau şase ore am mers prin deşert până am ajuns la un grup de oameni", adaugă Quaglia.
"Ne-am gândit că şi aceştia ar putea fi bandiţi, dar apoi ne-am dat seama că erau egipteni şi atunci am ştiut că se terminase", încheie fosta ostatică.
După ce au fost salvaţi, ostaticii au fost transportaţi pe calea aerului la Cairo, unde erau aşteptaţi de ambasadorul italian, Claudio Pacifico, şi de ministrul italian al Turismului, Zoheir Garana.
Potrivit Il Tempo, cei cinci ostatici italieni au ajuns marţi la Torino. "Egiptenii sunt un popor nemaipomenit. Ghizii pe care i-am avut au făcut tot posibilul pentru a ne face să ne simţim bine în această situaţie dezagreabilă", au declarat ostaticii italieni în momentul ajungerii la Torino.
În schimb, precizează AKI, ostatica româncă şi turiştii germani au ajuns la Berlin, pe aeroportul Tegel.
Autorităţile italiene şi egiptene neagă că ar fi fost plătită o răscumpărare pentru eliberarea ostaticilor, dar o sursă din cadrul serviciilor de securitate egiptene afirmă că suma cerută a fost achitată.
Există informaţii că banii au fost recuperaţi ulterior, după ce trupele sudaneze au atacat grupul răpitorilor.