Prima pagină » Social » Patru elevi, vinovaţi de distrugerile din Cimitirul Evreiesc

Patru elevi, vinovaţi de distrugerile din Cimitirul Evreiesc

Patru elevi de gimnaziu au recunoscut anchetatorilor că au distrus monumentele funerare din Cimitirul Evreiesc din Bucureşti, unde au intrat pentru a face un film care s-ar fi intitulat "Povestiri din cartier", la distrugeri fiind martori alţi 18 elevi.
Patru elevi, vinovaţi de distrugerile din Cimitirul Evreiesc
05 nov. 2008, 18:53, Social

Consiliul profesoral al Şcolii 134 va stabili gradul de vinovăţie al elevilor, în funcţie de raportul anchetatorilor, a comunicat, miercuri, pentru MEDIAFAX, Inspectoratul General al Municipiului Bucureşti.

Concret, dirigintele clasei din care provin elevii va prezenta cazul Consiliului profesoral al şcolii, iar acesta va decide sancţiunile, a precizat sursa citată.

Conducerea Şcolii 134 aşteaptă rezultatele anchetei Poliţiei, iar pentru că sunt minori, familiile acestora trebuie anunţate.

Inspectoratul General al Municipiului Bucureşti susţine că, dacă vor fi găsiţi vinovaţi, elevii vor fi sancţionaţi drastic, ceea ce presupune scăderea notei la purtare, iar în cazul în care media anuală va fi sub nota 6 şcolarii vor fi declaraţi repetenţi.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a discutat, marţi, cu un grup de rabini germani, despre recenta profanare a cimitirului evreiesc din Capitală, oficialul român asigurându-i pe partenerii de discuţie că autorităţile de la Bucureşti vor ancheta şi pedepsi aspru pe cei vinovaţi.

Predoiu i-a primit marţi seară pe rabinii veniţi din Germania, Israel, Marea Britanie sau SUA, grupul acestora fiind condus de deputatul Aurel Vainer, preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România.

"Întâlnirea a avut loc în contextul recentei profanări a cimitirului evreiesc din Bucureşti, când au fost distruse aproximativ 130 de monumente şi pietre funerare", se precizează într-un comunicat al Ministerului.

Ministrul Predoiu "a ţinut să sublinieze că este la curent cu ultimele evoluţii ale acestei situaţii, pe care, de altfel, Ministerul Justiţiei a şi condamnat-o public imediat ce ea a fost constatată".

Predoiu i-a informat pe oaspeţi că a cerut Ministerului Internelor şi Reformei Administrative şi Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să iniţieze "de urgenţă" anchete, pentru tragerea la răspundere a persoanelor vinovate. Ministrul şi-a exprimat speranţa că, "în scurt timp" vor putea fi date publicităţii rezultatele investigaţiilor, se mai arăta în comunicatul de marţi.

Predoiu i-a asigurat pe interlocutorii săi că Ministerul Justiţiei "este extrem de preocupat de respectarea legalităţii, inclusiv în ceea ce priveşte eventuale acte rasiste sau antisemite", precizând că statul român este intransigent faţă de astfel de manifestări.

Membrii delegaţiei au anunţat că au venit la Bucureşti la invitaţia Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, pentru a discuta cu factorii de decizie situaţia creată şi pentru a înfăţişa "gravitatea faptelor şi importanţa pe care Comunitatea evreiască o acordă locurilor de veci".

Poliţia Capitalei a anunţat oficial, miercuri, că 22 de elevi au fost implicaţi în incidentele din Cimitirul Evreiesc din Şoseaua Giurgiului, patru dintre ei recunoscând faptul că sunt autorii distrugerii monumentelor funerare, trei dintre aceştia având 14 ani, ceea ce înseamnă că pot răspunde penal pentru faptele lor.

Cei 22 de elevi sunt în clasele a V-a şi a VII-a la Şcoala 134 din Bucureşti, aflată în vecinătatea cimitirului.

Elevii au intrat în cimitir printr-o spărtură a gardului, cu intenţia de a filma, cu telefonul mobil. Ei au spus anchetatorilor că vroiau să intituleze filmul "Povestiri din cartier", însă, a doua zi după ce au realizat ce au făcut, s-au "speriat şi au şters filmul".

Faptele celor patru elevi care au distrus mormintele se încadrează la infracţiunea de profanare, care se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la trei ani, în cazul lor părinţii răspunzând din punct de vedere civil.

Purtătorul de cuvânt la Poliţiei Capitalei, comisarul Christian Ciocan, a precizat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că în urma investigaţiilor făcute s-a constatat că au fost dărâmate în total 131 de monumente funerare, din care 53 distruse total sau parţial (sparte şi ciobite).

”Concluzia formulată de către specialiştii criminalişti în cadrul constatării tehnico-ştiinţifice traseologice stabileşte că dărâmarea monumentelor funerare s-a produs ca urmare a folosirii forţei fizice, fiind exclusă utilizarea de obiecte contondente. Nu au existat înscrisuri, inscripţii sau însemne cu caracter antisemit”, a susţinut Ciocan.

Comisarul Ciocan a precizat că, în acest caz, anchetatorii au făcut investigaţii, verificări, audieri de martori, constatări tehnico-ştiinţifice, pentru identificarea autorilor, cooperându-se cu Serviciul Român de Informaţii şi Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă din cadrul Ministerului Internelor şi Reformei Administrative. Astfel, au fost obţinute date cu privire la un grup de tineri cu vârste cuprinse între 13-15 ani, elevi la o unitate de învăţământ, care au fost observaţi în interiorul cimitirului, în perioada 20-23 octombrie, în care s-a reclamat distrugerea mai multor bănci şi monumente funerare.

Elevii au fost audiaţi în prezenţa părinţilor