"Nu ar fi rezonabil să organizăm alegeri în perioada sărbătorilor de la sfârşitul anului", a declarat preşedintele ucrainean, care asista la ceremoniile celei de-a 90-a aniversări a independenţei Poloniei, la Varşovia.
"Facem totul pentru a adopta un pachet de acţiuni anticriză, pentru a adopta bugetul pentru 2009 care să conţină o prevedere legată de finanţarea alegerilor anticipate", a adăugat el.
O astfel de finanţare este indispensabilă pentru a putea organiza scrutinul. Dacă este votat în cadrul legii de finanţare pentru 2009, scrutinul anticipat dorit de preşedinte, contrar opiniei premierului Iulia Timoşenko, ar putea avea loc efectiv.
Parlamentul ucrainean a respins la 29 octombrie un proiect de lege al partidului prezidenţial Ucraina Noastră privind finanţarea legislativelor anticipate, punând în pericol organizarea alegerilor ordonate de preşedintele Iuşcenko.
Viktor Iuşcenko a dizolvat Parlamentul la 8 octombrie, pe fondul luptei pentru putere cu premierul Timoşenko, dar simpatizanţii acesteia întârzie de atunci punerea în aplicare a deciziei preşedintelui.
La 20 octombrie, preşedintele ucrainean, confruntat cu tensiunile din ţară şi cu criza financiară mondială, a anunţat amânarea alegerilor până la 14 decembrie.
El subliniase atunci că reglementarea crizei politice şi adoptarea unui plan de măsuri pentru a face faţă crizei financiare sunt "probleme-cheie" pentru Ucraina.
Parlamentul actual a fost ales la 30 septembrie 2007, în cadrul unui scrutin anticipat câştigat de coaliţia prooccidentală din care fac parte aliaţii lui Timoşenko şi Iuşcenko. În septembrie 2008, această alianţă s-a destrămat. Legislativul anterior fusese dizolvat de preşedinte în aprilie 2007.