Prima pagină » Social » Un român şi doi maghiari, arestaţi pentru furt şi trafic de obiecte de artă

Un român şi doi maghiari, arestaţi pentru furt şi trafic de obiecte de artă

Un român şi doi maghiari, membri ai unei grupări internaţionale de traficanţi de obiecte de artă, au fost arestaţi pentru furtul unor obiecte de artă în valoare de aproximativ cinci milioane de euro, a declarat, miercuri, procurorul şef al DIICOT, Codruţ Olaru.
Un român şi doi maghiari, arestaţi pentru furt şi trafic de obiecte de artă
19 nov. 2008, 15:31, Social

Şeful DIICOT a declarat că principalul scop al celor trei persoane reţinute a fost valorificarea obiectelor de artă la sume cât mai mari, aceştia apelând la diferite persoane interesate din Bucureşti, Braşov şi Oradea. Acesta a subliniat că membrii reţelei nu cunoşteau valoarea obiectelor pe care le deţineau, fapt demonstrat şi de modul în care le-au transportat.

"Nu au fost tratate la adevărata lor valoare, o parte dintre acestea fiind deteriorate în timpul transportului", a spus Codruţ Olaru, care a explicat că obiectele au fost introduse în România ascuse în portbagajul unei maşini.

Poliţiştii români au reuşit să cumpere două dintre obiectele pe care le deţineau membrii reţelei, pentru care au plătit în total 10.000 de euro. "Madonna cu pruncul, doi sfinţi şi doi îngeri", a cărui valoare se ridică la 2,5 milioane de euro, a fost cumpărat de un ofiţer sub acoperire cu 5.000 de euro, a spus şeful DIICOT, care a adăugat că tranzacţia "piesei de bază" a avut loc într-o cameră de hotel din Braşov.

Potrivit şefului DIICOT, unul dintre cei doi cetăţeni ungari, care este şi liderul grupului, are la activ cel puţin 28 de condamnări pentru tâlhării cu violenţă şi furturi, cele mai multe la regimul obiectelor de artă, fiind dat în urmărire generală în Ungaria.

El a explicat că rolul românului în această grupare era acela de a intermedia vânzarea obiectelor de artă între cei doi cetăţeni maghiari şi cumpărători.

Olaru a mai precizat că cercetările în acest caz sunt abia la început, urmând să se stabilescă cine anume a furat obiectele de artă din casa celor doi colecţionari particulari din Viena.

"Furturile au fost comise noaptea, prin efracţie, când proprietarii nu se aflau la domiciliu, dar sunt furturi comune, fără un plan stabilit", a spus Olaru.

Procurorul şef al DIICOT a menţionat că nu au fost recuperate toate obiectele furate de la cei doi colecţionari, lipsind ceasuri şi obiecte din argint, care este posibil să fi fost vândute. În schimb, la cei trei membri ai grupării au fost găsite obiecte care nu au fost încă identificate.

Mariana Neagu, expert al Muzeului Naţional de Artă al României, a declarat că obiectele de artă confiscate de poliţişti au avut "o viaţă bună" de-a lungul secolelor, suferind puţine modificări. Ea a menţionat însă că unele dintre obiecte, cum sunt cele două peisaje de Dollinger, sunt uşor deteriorate, fiind atinse de "nepăsarea celor care le-au manipulat". Expertul a precizat că o parte din obiectele din argint sunt falsuri bine făcute.

Poliţiştii Direcţiei Generale de Combatere a Crimei Organizate (DGCCO), sub coordonarea procurorilor DIICOT, au reuşit să identifice şi să reţină trei persoane, în urma demarării, în luna noiembrie, a investigaţiilor privind activitatea unei grupări infracţionale de traficanţi de obiecte de artă, a spus, miercuri, într-o conferinţă de presă, comisarul şef Toma Rus, director general în DGCCO din Poliţia Română.

Potrivit comisarului şef Toma Rus, două tablouri de o valoare impresionantă au fost recuperate, despre acestea stabilindu-se că provin din furturi săvârşite la Viena.

Investigaţiile au început imediat după ce la nivelul Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul DGCCO au fost obţinute primele informaţii cu privire la faptul că pe teritoriul României acţionează o grupare de traficanţi de obiecte de artă sustrase din diverse muzee şi colecţii particulare europene.

În baza primelor indicii obţinute pentru probarea activităţii infracţionale a grupării, poliţiştii români au început cercetările. La scurt timp, respectiv pe 13 noiembrie, în urma unei acţiuni desfăşurate pe raza municipiului Braşov, au fost reţinute trei persoane. Cei trei, cu vârste cuprinse între 37 şi 45 de ani, doi cetăţeni ungari şi unul român, aveau asupra lor, în momentul reţinerii, mai multe obiecte de artă constând în tablouri, ceasuri şi piese de argintărie, anchetatorii stabilind că o parte din bunuri provin din furturi săvârşite în Viena, a precizat Toma Rus.

Potrivit acestuia, succesul operaţiunii desfăşurate de autorităţile române a fost certificat de constatarea tehnico-ştiinţifică efectuată de experţii Muzeului Naţional de Artă al României (MNAR) asupra a două tablouri, urmând ca pentru restul obiectelor expertiza să fie efectuată săptămâna aceasta.

Experţii au stabilit că unul dintre tablouri, "Madonna cu pruncul, doi sfinţi şi doi îngeri", reprezintă o pictură a unui maestru din Şcoala Florentină şi a fost realizat în jurul anului 1400, valoarea sa fiind de 2,5 milioane de euro. Cel de-al doilea tablou, "Copii în peisaj", a fost pictat de Ferdinand Georg Waldmuller şi are o valoare de peste un milion de euro, în urma unei evaluări din 2007.

În afara acestora au mai fost găsite ceasuri din secolul al XIX-lea, în valoare de aproximativ 10.000 de euro, tablouri anonime din secolele XVII şi XIX, în valoare de 50.000 de euro, două tablouri semnate de Dollinger von Dalling şi de Johan A., din secolul XIX, în valoare aproximativă de 20.000 de euro, un pocal bisericesc din secolul XVII, în valoare de 5.000 de euro, două icoane, o fructieră din ceramică marcată şi diverse obiecte de argintărie, printre care sfeşnice, carafe, tăvi, halbe, linguriţe şi fructiere.

Procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), Codruţ Olaru, a precizat că valoarea totală a bunurilor furate se ridică la cinci milioane de euro.

Pentru cele trei persoane reţinute au fost emise mandate de arestare preventivă pentru 21 de zile, fiind acuzate de constituire a unui grup infracţional organizat, tăinuire şi furt calificat.