"A fost un adevărat cutremur pentru mine şi pentru copii (…) asemenea experienţe te fac să crezi că fiinţa omenească are ceva tragic. Vezi că o fiinţă are o ingeniozitate extraordinară când vine vorba de a face rău fiinţelor de lângă tine", a spus Dodin.
Când artiştii au fost gata, au realizat un spectacol care a avut premiera la Paris, dar a avut şi o reprezentaţie în satul de dincolo de Cercul Polar, la -47 de grade Celsius. Dodin a spus că a ales să pregătească o asemenea "cură" studenţilor săi deoarece "o meserie ca teatrul trebuie începută cu ceva care te zguduie".
Dodin a spus că şi în prezent spectacolul, despre care la premieră oamenii spuneau că nu va avea succes, deoarece este prea solicitant pentru spectatorul modern, continuă să creeze reacţii puternice în rândul publicului. Totuşi, Dodin a spus că sunt foarte puţine şanse ca spectacolele sale să schimbe modul de a gândi al bătrânilor stalinişti care încă există în Rusia.
"Este ca şi cum ai vrea să convingi un nazist să te iubească, tu, evreu fiind", a exemplificat artistul.
Lev Dodin a mărturisit că venirea la Bucureşti a devenit o tradiţie pentru el în ultima vreme. Acesta a spus că spectatorul român este "foarte sensibil, cu reacţii acute". Dodin şi-a amintit că a prezentat pentru prima dată un spectacol în România chiar pe scena Teatrului Bulandra.
Spectacolul "Viaţă şi destin", montat de Lev Dodin la Maly Teatr din Sankt Petersburg, va avea trei reprezentaţii, sâmbătă, duminică şi luni, în cadrul Festivalului Uniunii Teatrelor din Europa (11 octombrie – 21 decembrie).
Din distribuţia spectacolului fac parte, printre alţii, Tatiana Şestakova, Serghei Kurâşev, Elena Solomonova, Daria Rumianţeva, Elizaveta Boiarskaia, Vladimir Selezniov, Vladimir Zahariev, Ghiorghi Ţnobiladze, Igor Cernevici şi Pavel Griaznov.
Lev Dodin este unul dintre cele mai importante nume din teatrul mondial, cu montări grandioase, "Fraţi şi surori" – un spectacol de opt ore – şi "Demonii", după Dostoievski – care a durat nouă ore. Dodin a fost distins, în 2004, cu prestigiosul premiu Masca de Aur pentru montarea spectacolului "Unchiul Vania", de Cehov.
Textul lui Grossman "Viaţă şi destin", interzis de cenzura comunistă, este, de fapt, o simplă poveste de familie, ce prezintă o panoramă a evenimentelor şi problemelor din secolul XX, probleme pe care oamenii le-au luat cu ei în secolul XXI.
Textul vorbeşte despre deghizări moderne de fascism, comunism, naţionalism, totalitarism, extremism, cruzime şi lipsa libertăţii. Şi toate speranţele oamenilor – cum se întâmpla şi cu mulţi ani în urmă – atârnă de un fir de păr.
"Orice ar spune oamenii despre ei înşişi, reacţia lor la spectacolele mele este asemănătoare", a declarat Dodin, vineri, într-o conferinţă de presă.
"Italienii îmi spun că ei sunt mai vorbăreţi, japonezii se scuză că ei nu râd la spectacole serioase… dar, până la urmă, oamenii reacţionează în acelaşi mod, numai că, poate, americanii râd mai tare, iar englezii râd mai încet", a spus regizorul.
Dodin a spus că, totuşi, în Rusia, receptarea unor spectacole care tratează teme precum crimele stalinismului este mai tensionată, deoarece, în sală, există cu siguranţă oameni "cărora nu le face plăcere să vadă aşa ceva".
"Oamenii trebuie să se obişnuiască că se poate vorbi despre orice", a subliniat artistul.
Dodin a spus că spectacolul "Viaţă şi destin", cu care va avea trei reprezentaţii în cadrul Festivalului Uniunii Teatrelor din Europa, este unul dintre cele mai bune spectacole ale Maly Teatr, instituţie pe care o conduce.
Romanul omonim, de Vassili Grossman, după care este montat spectacolul, a fost cenzurat şi confiscat de către regimul sovietic şi a fost publicat, la 20 de ani după ce a fost scris, în anii ’80, în Elveţia.
"Romanul a avut un efect mai puternic asupra Uniunii Sovietice decât o bombă aruncată de americani pe teritoriul său", a povestit Dodin, care a povestit că a citit prima dată romanul la Helsinki şi a fost uimit de "concentrarea de adevăr". "Am fost uimit de faptul că istoria mea şi a voastră a putut fi concentrată într-un mod atât de limpede şi armonios", a mai mărturisit Dodin.
Pe lângă faptul că montează la Maly Teatr, Dodin predă la facultate, deoarece arta rusească "are nevoie de o rezervă tânără".
Dodin a spus că a dedicat un curs de cinci ani romanului "Viaţă şi destin", roman care "are de-a face cu istoria, conştiinţa de sine şi istoria literaturii ruse". Timp de cinci ani, studenţii lui Dodin au citit clasici ai literaturii, precum Soljeniţân, Pasternak, Orwell, dar au şi cercetat documente de arhivă.
Astfel, pentru o mai bună înţelegere a ororilor prezentate în roman, Dodin şi elevii săi au călătorit dincolo de cercul polar, unde au existat lagăre pentru persoane prigonite în timpul regimului sovietic.
"Am văzut acolo barăci… multe dintre aceste lucruri i-au şocat pe copii".
De asemenea, echipa de artişti şi Lev Dodin au făcut o incursiune în ororile nazismului, cu o vizită la fostul lagăr de la Auschwitz-Birkenau. Cu ajutorul guvernului polonez, aceştia au petrecut câteva nopţi în lagăr.