În contextul problemelor majore cu care se confruntă cei doi giganţi, Cerberus a preluat iniţiativa şi a repornit discuţiile întrerupte cu mai multe săptămâni în urmă.
Cerberus ar putea urmări, prin reluarea negocierilor, să arate Washingtonului că este dispus să participe activ la restructurarea industriei auto americane, dacă statul oferă ajutoarele de 14 miliarde de dolari necesare celor două concerne, potrivit unor surse apropiate fondului de investiţii, citată de WSJ.
Reînceperea discuţiilor ar putea oferi companiei mijloacele necesare protejării participaţiilor deţinute la două divizii care acordă credite pentru achiziţia de autoturisme, GMAC LLC şi Chrysler Financial, considerate esenţiale pentru supravieţuirea grupurilor auto din Detroit.
Reprezentanţii GM şi Chrysler nu au putut fi contactaţi pentru comentarii.
Cele două grupuri au avertizat, la începutul lunii decembrie, că ar putea intra în faliment în prima parte a anului viitor dacă nu obţin urgent finanţare.
Cel de-al treilea mare concern auto american, Ford, a solicitat ajutoare de stat de nouă miliarde de dolari, însă a exclus posibilitatea intrării în insolvenţă.
Potrivit estimărilor proprii, cele trei grupuri sunt responsabile, direct sau indirect, de 10% din locurile de muncă din Statele Unite.
Chrysler a anunţat, miercuri, că va închide toate uzinele deţinute în SUA, Canada şi Mexic, timp de cel puţin o lună, începând de vineri. Decizia trimite 30.000 de salariaţi, membrii sindicali, în şomaj tehnic.
Citeşte şi:
Chrysler întrerupe activitatea la toate uzinele, cel puţin o lună