Textul, formulat în mai multe puncte, subliniază că "Ucraina nu are nici o datorie faţă de Gazprom şi a reglementat toate aspectele financiare privind gazele consumate".
Acesta este unul dintre principalele puncte de dezacord care au provocat conflictul dintre Kiev şi Moscova. Gazprom a solicitat plata unor datorii în valoare de 2 miliarde de dolari, în timp ce compania ucraineană Naftogaz a achitat circa 1,5 miliarde de dolari.
Declaraţia adaugă şi că Ucraina nu a sustras gaze din conductele care tranzitează teritoriul său, respingând astfel acuzaţiile formulate de Rusia.
"Ucraina nu a realizat în 2009 nici o prelevare" din gazele destinate ţărilor europene, precizează textul, adăugând că autorităţile de la Kiev "nu au întrerupt tranzitul gazelor către statele membre UE" şi rămân un partener "demn de încredere" pentru tranzitul gazelor.
Moscova a folosit duminică seara declaraţia ucraineană drept motiv pentru a declara nul şi neavenit acordul semnat la sfârşitul săptămânii trecute cu UE, îndepărtând perspectiva reluării rapide a livrărilor de gaze către ţările europene, confruntate cu un val de frig. "Suntem obligaţi să considerăm documentul semnat drept nul şi fără valoare pentru noi", a declarat duminică seara preşedintele rus, Dmitri Medvedev.
Acordul cu UE prevede trimiterea de observatori în Ucraina şi Rusia pentru supravegherea tranzitului, după ce Moscova a sistat complet livrările de gaze, acuzând Ucraina că sustrage din gazele destinate ţărilor euorpene.
La rândul său, premierul rus, Vladimir Putin, i-a spus duminică seara preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, că acţiunile Ucrainei sunt "inadmisibile". După această discuţie, iniţiată de Barroso, Comisia Europeană a anunţat la Bruxelles că a obţinut din partea Ucrainei acordul pentru separarea acordului de declaraţia unilaterală şi pentru o nouă semnare a textului iniţial.
Comisia Europeană şi preşedinţia cehă a UE au apreciat, duminică seara, că declaraţia nu modifică acordul privind prezenţa observatorilor. "Declaraţia unilaterală" a Ucrainei "nu modifică valabilitatea acordului" privind prezenţa observatorilor semnat de UE, Kiev şi Moscova, a precizat preşedinţia cehă, cerând tuturor părţilor implicate să îşi respecte obligaţiile.
Citeşte şi:
Medvedev: Acordul privind tranzitul gazelor către Europa este nul