Procurorul general Codruţa Kovesi a declarat, marţi, la prezentarea bilanţului Poliţiei Române, că evaluarea activităţii lucrătorii de poliţie judiciară cât şi a procurorilor ar trebui sa aibă în vedere finalitatea dosarelor instrumentate, apreciind buna colaborare dintre structurile de combatere a crimei organizate a Parchetului şi Poliţiei.
Kovesi a amintit că Poliţia judiciară funcţionează sub autoritatea procurorului general şi că este o autoritate pe care vrea să şi-o exercite efectiv.
"Vor fi din ce în ce mai dese situaţiile de retragere sau de refuz de numire în funcţie a poliţiştilor judiciari", a spus procurorul general, care a explicat că acestea nu se vor face fără un motiv.
Procurorul general a subliniat faptul că recuperarea prejudiciului trebuie să fie o prioritate atât pentru poliţişti, cât şi pentru procurori, fiind un criteriu de eficienţă a actului juridic.
Kovesi a subliniat faptul că o problemă care determină tergiverarea soluţionării unor dosare este şi faptul că "un procuror este obligat să supravegeze în acelaşi timp activitatea de cercetare penală pentru 26 de poliţişti, indiferent de volumul de muncă". "Şi asta determină tergiverarea de soluţionare a unor dosare cu dificultate redusă care duce la suspiciuni din partea părţilor implicate cu privire la imparţialitatea organelor de urmărire penală", a spus procurorul general Kovesi.
În ceea ce priveşte infracţiunile de ultraj împotriva poliţiştilor, procurorul general a precizat că le-a cerut procurorilor să dea dovată de fermitate faţă de aceste situaţii şi să facă o analiză foarte atentă a cazurilor în care se impune luarea unor măsuri preventive, menţionând că acest timp de infracţiune va intra în atenţia Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Kovesi a mai anunţat că, împreună cu şeful Poliţei Române, chestorul Petre Tobă, a identificat teme de lucru şi proiecte comune pe care le va dezvolta în perioada următoare.