Cercetătorii au realizat acest studiu pe un eşantion de 23 de persoane, 10 bărbaţi şi 13 femei, care nu sufereau de obezitate şi aveau o stare de sănătate bună. Testul, împărţit în două etape, a durat 17 ore.
Mai întâi participanţilor li s-a cerut să se concentreze asupra alimentelor lor preferate, sărate şi dulci, iar apoi, autorii studiului le-au predat anumite tehnici, grupate sub denumirea de "inhibiţie colectivă", care au avut ca scop suprimarea sau, cel puţin, controlarea senzaţiei de foame sau a dorinţei de a mânca.
Când voluntarii s-au concentrat asupra alimentelor preferate, senzaţia lor de foame şi dorinţa de a mânca s-a accentuat atât în cazul bărbaţilor, cât şi al femeilor, potrivit datelor furnizate de tomografii, realizate cu un scanner pe bază de emisie pozitronică.
În schimb, în partea a doua a experimentului, tehnicile de controlare a dorinţei de a mânca au permis diminuarea destul de importantă a acestei senzaţii doar în cazul bărbaţilor. Tomografiile au arătat faptul că bărbaţii, folosind tehnicile de suprimare a dorinţei de a mânca, prezentau o mai mică activitate de stimulare a regiunilor cerebrale unde se află centrii responsabili cu reglarea emoţiilor şi motivarea. Aceste zone cerebrale au un rol important în nevoia conştientă de a mânca.
În 2006, 35,3% dintre femeile din Statele Unite sufereau de obezitate, faţă de 33,3% dintre bărbaţi, potrivit statisticilor oficiale ale Centrului de control şi prevenire a bolilor.
Gene-Jack Wang, de la Brookhaven National Laboratory din Upton (New York) este principalul autor al acestui studiu, publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).
Acest studiu a fost finanţat în special de National Institutes of Health (NIH) şi de General Clinical Research Center, din cadrul universităţii Stony Brook, din New York.