Prima pagină » Știri externe » Proteste în Parlamentul francez: Deputaţii socialişti au cântat imnul naţional

Proteste în Parlamentul francez: Deputaţii socialişti au cântat imnul naţional

Mai multe zeci de deputaţi francezi din opoziţia franceză au cântat imnul naţional în Camera inferioară a Parlamentului, după ce au părăsit sala de şedinţe marţi seară, pentru a protesta faţă de un proiect de reformă a Parlamentului, a cărui examinare suscită tensiuni în ultima săptămână.
Proteste în Parlamentul francez: Deputaţii socialişti au cântat imnul naţional
21 ian. 2009, 13:25, Știri externe

Într-o mişcare de protest fără precedent în ultimii ani, deputaţii s-au adunat marţi cu puţin timp după ora locală 23.00 (24.00, ora României ), în faţa tribunei preşedintelui Adunării Naţionale, scandând "democraţie, democraţie" şi cântând imnul naţional.

Preşedintele UMP (de dreapta, majoritar) al Adunării, Bernard Accoyer, a continuat şedinţa, imperturbabil. "Accoyer, demisia", a scandat opoziţia.

Membrii partidelor de stânga au părăsit apoi sala, lăsând singur Guvernul, împreună cu majoritatea sa, să continue examinarea proiectului de lege organică, ce prevede limitarea duratei dezbaterilor parlamentare şi a dreptului la amendamente.

"Am asistat la o lovitură de forţă a anumitor deputaţi ai opoziţiei. Deplâng profund această atitudine violentă, în special din partea parlamentarilor însărcinaţi cu legiferarea. Nu este demnă de reprezentanţa naţională", a reacţionat Accoyer.

"Este prima dată în viaţa mea când văd o atitudine atât de scandaloasă şi de inadmisibilă", a denunţat secretarul de stat responsabil de Relaţiile cu Parlamentul, Roger Karoutchi.

"Trebuie să ştii să te opui, în special unui număr de decizii care pun în discuţie funcţionarea normală a democraţiei", a declarat deputatul socialist Michel Sapin la postul de radio Europe 1.

Tensiunea a urcat treptat imediat după ce Adunarea a început marţi seară să examineze articolul cel mai controversat al proiectului de lege care prevede că "amendamentele depuse de membrii Parlamentului pot fi supuse votului fără discuţie".

Executivul apreciază că este vorba de "a legifera mai bine", în timp ce opoziţia acuză şeful statului şi majoritatea sa că ar vrea să "subordoneze" Parlamentul.

Mânia partidelor de stânga a atins punctul culminant atunci când Adunarea a votat încheierea anticipată a discuţiei asupra acestui articol, în timp ce deputaţii socialişti nu se exprimaseră încă.