Potrivit Claudiei Liuţe, asistent PR la Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi, cei 42 de refugiaţi au stat într-o tabără din Irak, înainte de a ajunge în România cu o cursă charter din Aman, Iordania.
"Sunt 42 de persoane. Au venit din Iordania, erau într-o tabără din Irak şi a trebuit să se facă relocarea, pentru că au fost nişte probleme în Irak", a declarat Claudia Liuţe.
Potrivit oficialilor Centrului pentru Refugiaţi, printre cele 42 de persoane se află şi trei femei de origine irakiană. Majoritatea refugiaţilor provin din Darfur, o regiune din vestul Sudanului, unde au loc conflicte inter-tribale.
Din totalul de 42 de refugiaţi, 14 sunt femei, 28 sunt bărbaţi, 15 dintre aceştia fiind copii până în 17 ani. Cel mai vârstnic refugiat are 59 de ani.
Acesta este cel de-al doilea grup de refugiaţi sudanezi ce ajunge la Timişoara, după ce, în 17 decembrie aul trecut, 97 de sudanezi au sosit la Centrul de Tranzit tot cu o cursă charter din Iordania.
Unul dintre aceşti refugiaţi a murit, vineri, în urma unui infarct, fiind înmormântat, sâmbătă, în cimitirul musulman de la Salonta.
Centrul de Tranzit pentru Refugiaţi de la Timişoara a devenit unul pentru transfer în regim de urgenţă în data de 8 mai 2008, în urma unui protocol semnat între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative şi Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi. După ce ajung în centrul de tranzit, refugiaţii sunt transferaţi în statele în care vor primi definitiv rezidenţă