Acordul permite menţinerea acestor militari pe teritoriul irakian până la 31 iulie 2009.
Parlamentul a hotărât, la sfârşitul anului trecut, ca forţele româneşti să continue să fie prezente în Irak şi după 31 decembrie 2008, iar Parlamentul irakian a adoptat la rândul său o hotărâre prin care a aprobat continuarea prezenţei militarilor din cinci state, printre care şi România, precum şi a unui contingent NATO în Irak. În acest fel au fost îndeplinite condiţiile juridice pentru continuarea prezenţei militarilor români.
Memorandumul reglementează tipurile concrete de operaţii şi activităţi non-combat pe care militarii români continuă să le desfăşoare în Irak, în acord cu autorităţile de la Bagdad. Astfel, militarii români vor asigura sprijin umanitar şi medical în regiunile Tallil şi Bagdad şi vor desfăşura activităţi de instruire şi consiliere pentru membrii Forţelor de Securitate Irakiene.
Soldaţii români, dislocaţi la Kout (175 km sud de Bagdad) şi Nassiriyah (350 km sud de capitală), se vor ocupa de logistică şi instruire.
Românii şi-au legalizat astfel prezenţa în Irak bazată, până la 31 decembrie 2008, pe un mandat ONU. De la 1 ianuarie, contingentele străine încă prezente în Irak se conformează acordurilor guvernamentale bilaterale.
Statele Unite, care au dislocat în Irak 142.000 de militari, Marea Britanie şi Australia au semnat deja, în noiembrie şi decembrie, acorduri cu Guvernul irakian.
Citeşte şi:
MAE: Autorităţile române şi irakiene, în faza finală a deciziei privind prezenţa militarilor români