"Avem impresia că această administraţie va fi diferită şi am primit semnale în acest sens. Dar trebuie să aşteptăm realitatea şi rezultatele", a declarat acesta, într-un interviu acordat cotidianului The Guardian.
Preşedintele a precizat că vizita unei delegaţii a Congresului american la Damasc săptămâna aceasta este un "gest bun" şi "important", dar şi-a exprimat speranţa că Washingtonul va trimite un ambasador în vederea consolidării acestor relaţii.
"Un ambasador este important", a subliniat el.
Assad şi-a exprimat speranţa că Washingtonul va acţiona ca "arbitru principal" în procesul de pace din Orientul Mijlociu apreciind că "nu există nici un înlocuitor pentru Statele Unite".
El a avertizat totodată că Siria este un actor principal în acest proces. "Dacă se discută despre pace, nu se poate avansa fără noi".
Referitor la apelul lui Obama ca unele state să îşi "descleşteze pumnii", acesta a răspuns: "Noi nu am încleştat niciodată pumnii. Noi am continuat să discutăm despre pace chiar şi în timpul agresiunii israeliene în Fâşia Gaza".
Assad a revenit pe scena internaţională anul trecut cu prilejul unei vizite la Paris, iar de atunci, relaţiile Siriei cu comunitatea internaţională s-au îmbunătăţit, în special cu SUA, de la preluarea preşedinţiei de către Barack Obama.
În acelaşi timp, Washingtonul şi-a reafirmat sprijinul pentru anchetarea asasinării fostului premier libanez Rafic Hariri, pentru care a fost acuzată Siria, în pofida dezminţirii de către această ţară.
SUA acuză de asemenea Damascul că sprijină grupările "teroriste" printre care Hezbollah şi Hamas, că destabilizează Libanul şi că permite tranzitul combatanţilor pe teritoriul său pentru a lupta împotriva trupelor americane din Irak.