"Resursele Fondului Monetar Internaţional (FMI) ar trebui dublate pentru ca instituţia să fie capabilă să ajute mai bine statele care întâmpină dificultăţi", a afirmat cancelarul Germaniei, Angela Merkel, citată de New York Times.
Oficialii au afirmat, de asemenea, că ar trebui întărit controlul pieţelor financiare, cât şi al instituţiilor financiare, precum fondurile de hedge, şi că vor lua măsuri severe împotriva paradisurilor fiscale.
În contextul răspândirii crizei fianciare în Europa de Est şi în unele state din zona euro, liderii de stat au subliniat rolul de prevenire al FMI.
Ministrul de Finanţe al Germaniei, Peer Steinbrueck, a declarat, săptămâna trecută, că, deşi legislaţia europeană interzice ca statele membre ale zonei euro să se sprijine reciproc, "o situaţie serioasă" ar impune intervenţia comună a tuturor guvernelor din grup. El a precizat că Germania va acorda sprijin financiar statelor cu probleme, dacă va fi necesar.
O serie de analişti consideră că FMI are un rol important de jucat în rezolvarea problemelor economice din Europa de Est, iar eforturile instituţiei pentru a redresa situaţia economică sunt îngreunate de lipsa de fonduri.
"Vedem acum consecinţele lipsei de resurse. Programele au dimensiuni prea mici deoarece FMI se teme că ar putea rămâne fără bani", a afirmat Simon Johnson, fost economist şef al instituţiei financiare, citat de Financial Times.
Un alt economist şef al FMI, Ken Rogoff, avertizează că instituţia nu are suficiente resurse pentru a acoperi problemele din toate statele est-europene.
FMI are în derulare programe de susţinere pentru mai multe state din Europa de Est, printre care Ungaria şi Ucraina, afectate sever de criza financiară şi economică. Dominique Strauss-Kahn, şeful instituţiei, consideră că următoarea victimă a crizei financiare ar putea fi Polonia.