"Poate că nicăieri în lume nu s-au dezvoltat afacerile mai rapid ca în Rusia", a spus Medvedev într-un interviu difuzat duminică seara la televiziunea de stat, arătând că oamenii s-au îmbogăţit într-o perioadă foarte scurtă de timp.
El a adăugat că este timpul ca oamenii de afaceri bogaţi să îşi plătescă "datoriile morale", întrucât criza este un test de maturitate.
Tranziţia rapidă a Rusiei către economia de piaţă, în anii 1990, a permis apariţia unui grup de oameni de afaceri extrem de bogaţi, cunoscuţi sub numele de oligarhi.
Scăderea preţului materiilor prime şi criza de pe piaţa creditelor i-a afectat serios pe majoritatea acestor oameni de afaceri, care au ajuns dependenţi de ajutoarele financiare de la Kremlin.
Sectorul privat din Rusia are datorii externe de circa 500 de miliarde de dolari, dintre care 130 de miliarde dolari trebuie rambursate în 2009, potrivit datelor băncii centrale.
Analiştii consideră că, fără sprijinul statului, datoriile ar putea duce la falimentul multor oameni de afaceri importanţi.
Guvernul rus a promis iniţial 50 de miliarde de dolari pentru sprijinirea companiilor care trebuie să-şi plătească datoriile externe, dar facilitatea de finanţare a fost blocată după distribuirea a 11 miliarde de dolari.