RSF se declară, într-un comunicat publicat pe site-ul organizaţiei, "foarte îngrijorată" de arestarea ziariştilor şi folosirea violenţei împotriva acestora, precizând că acţiunile autorităţilor de la Chişinău au afectat atât ziarişti moldoveni, cât şi români.
"Cerem autorităţilor să acţioneze cu atenţie şi reţinere", se arată în comunicatul RSF, reamintind că autorităţile au datoria de a se asigura că ziariştii reţinuţi sunt eliberaţi fără întârziere şi de a le asigura acestora posibilitatea de a-şi desfăşura activitatea în mod liber şi în siguranţă. "Mai mult, stigmatizarea României şi a ziariştilor români este o strategie periculoasă. Atât autorităţile moldovene, cât şi guvernele străine trebuie să se abţină de la provocarea violenţelor, în special a violenţelor etnice", adaugă Reporters sans frontieres.
RSF cere OSCE să adopte o poziţie fermă, reamintind că "protecţia ziariştilor şi a drepturilor civile este o parte esenţială a mandatului OSCE".
Organizaţia reaminteşte cazurile ziaristului Oleg Brega, atacat în data de 8 aprilie la Chişinău şi arestat joi, împreună cu un coleg, cel al redactorului-şef al cotidianului Jurnal de Chişinău, arestat şi acuzat de "strângere şi evaluare a informaţiilor în vederea atacării unei clădiri guvernamentale", precum şi cele ale ziariştilor români reţinuţi sau ameninţaţi la Chişinău.