Băsescu a menţionat că soluţiile propuse de Comisia Miclea prevăd că se reorganizează nivelurile de învăţământ şi se creează cadrul pentru consorţiile şcolare.
Preşedintele a explicat, de asemenea, că, potrivit proiectului legislativ întocmit de membri ai Comsiei, "se merge pe un sistem de evaluare pe anumite niveluri de educaţie": la terminarea învăţământului preşcolar, la terminarea claselor a doua, a patra, a şasea, a noua şi la bacalaureat. Preşedintele a precizat că aceste evaluări sunt necesare "pentru a genera corecţii inidviduale şi de grup acolo unde se constată că tinerii nu au bagajul de cunoştinţe şi evoluţia formativă la care se aşteaptă sistemul educaţional la un moment dat".
Preşedintele a adăugat că proiectul prevede că se descentralizează curicula, lăsându-se la dispoziţia dascălilor 25% dintre ore, pe care să le adapteze realităţilor de pregătire a elevilor.
"Se descentralizează finanţarea, conducerea şi se întăreşte controlul", a spus Băsescu, enumerând din prevederile proiectului Miclea.
Şeful statului a menţionat că un alt principiu prevăzut de proiect este faptul că devine mai importantă calitatea educaţiei decât tipul de proprietate a instituţiei de învăţământ.
"Calitatea educaţiei contează mai mult decât tipul furnizorului – învăţământ de stat sau particular. Finanţarea se va duce către calitate şi nu către forma de proprietate", a spus Băsescu.
El a adăugat că se are în vedere, de asemenea, reconstruirea învăţământului pentru "generaţia digitală".
"Un alt principiu de care ţine cont propunerea Comisiei este cel legat de faptul că învăţământul se reconstruieşte pentru generaţia digitală. Tineri care astăzi au acces la toate sistemele informatice nu mai pot fi ţinuţi în litera unei cărţi, fie ea şi un manual aprobat de Minister", a spus preşedintele.
Preşedintele Traian Băsescu i-a anunţat, joi, pe sindicaliştii din educaţie, la întâlnirea avută la Palatul Cotroceni, că au fost finalizate trei proiecte de lege privind învăţământul, de către Comisia Miclea, pe care şi le asumă.