ElBaradei, care conduce agenţia din cadrul ONU de peste 11 ani şi al cărui mandat ar urma să se încheie în noiembrie, a declarat într-un interviu că pericolul proliferării este deosebit de mare în Orientul Mijlociu, o regiune pe care a calificat-o drept o "bombă cu ceas". "Când vezi atâta preocupare faţă de în Orientul Mijlociu, este rezultatul faptului că oamenii se simt reprimaţi de propriul guvern şi se simt trataţi nedrept de lumea exterioară. Această combinaţie face (regiunea) o bombă cu ceas".
ElBaradei consideră că actualul regim internaţional pentru limitarea proliferării armelor nucleare este pe punctul de a eşua din cauza inechităţilor. "Orice regim (…) trebuie să aibă un oarecare simţ al dreptăţii şi echităţii, iar (în acest caz) nu există", a declarat el, referitor la regimul implementat prin tratatul de neproliferare nucleară (NPT) semnat în 1970, care restrângea clubul statelor nucleare la cinci, dar care în ultimii 40 de ani a fost contestat, Israelul, India, Pakistanul şi Coreea de Nord, dispunând la rândul lor de arsenal nuclear.
Potrivit estimărilor sale, următorul val de proliferare se referă la "state care dispun virtual de arme nucleare", ce produc plutoniu sau uraniu îmbogăţit şi dispun de tehnologie pentru producţia de focoase nucleare, dar care respectă încă NPT, fiind capabile să asambleze şi să lanseze un dispozitiv în câteva luni.
"Acesta este fenomentul pe care îl obervăm acum şi care îngrijorează în Iran. Dar fenomentul trece dincolo de Iran. În curând (…) veţi avea nouă state nucleare şi probabil alte zece sau 20 virtual nucleare", a declarat acesta. Potrivit lui ElBaradei, singura cale de a schimba această tendinţă este ca puterile nucleare declarate să îşi respecte angajamentele asumate prin NPT şi să se dezarmeze cât mai curând.