Centrele de primire a imigranţilor din Italia sunt în opinia premierului italian, Silvio Berlusconi, adevărate "lagăre de concentrare". Berlusconi a încercat să justifice în acest mod noua practică a Italiei de a deporta în Libia imigranţi descoperiţi în apele internaţionale. El a afirmat că este mai uman ca bărcile cu imigranţi să fie trimise înapoi în Libia, decât să fie primite în Italia, sugerând astfel că Roma asigură condiţii mai rele pentru imigranţii ilegali decât cele din ţările de provenienţă ale acestora.
Berlusconi a făcut aceste declaraţii într-o conferinţă comună cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, care a declarat că prioritară ar trebui să fie o evitare a dezastrelor umanitare pe mare, subliniind totodată că dreptul solicitanţilor de azil trebuie respectat.
Organizaţii neguvernamentale şi catolice, dar şi Vaticanul au criticat dur aceste deportări, iar Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) este de părere că această practică italiană încalcă o serie de convenţii internaţionale cu privire la dreptul solicitanţilor de azil. Printre sutele de persoane care au fost deportate în ultimele săptămâni, afirmă UNHCR, se află solicitanţi de azil pe care Italia ar fi trebuit să îi primească.
Guvernul conservator condus de Berlusconi susţine însă că nu va fi determinat să renunţe la practica sa de deportare, argumentând că aceasta este parte a unui acord cu Tripoli privind stoparea imigraţiei ilegale în Marea Mediterană. În lupta sa împotriva imigraţiei, Roma intenţionează să dubleze de la zece la 20 numărul taberelor pentru imigranţi, pe care le-a redenumit "Centre de Identificare şi Expulzare".