El a arătat, la postul public de radio, că ordonanţa creează cadrul legislativ în care Parlamentul, şi nu Guvernul, poate evita intrarea în vigoare atât a Codului Penal adoptat în mandatul ministrului Stănoiu, cât şi a Codului Penal pentru care Executivul îşi va asuma răspunderea în faţa Legislativului.
"Astăzi există un Cod Penal adoptat pe vremea lui Rodica Stănoiu şi care nu a intrat în vigoare. Acum, avem un nou Cod Penal asupra căruia urmează să ne angajăm răspunderea săptămâna viitoare. Deci avem două Coduri Penale total diferite. Dacă nu făceam modificarea legislativă, ar fi intrat cel puţin pentru o zi în vigoare Codul lui Stănoiu care prevedea curţile cu juraţi în România, iar o grămadă de infractori din puşcărie ar fi fost în libertate. Pentru că actualul Cod nu prevede ce spune Codul lui Stănoiu, crime şi delicte, foarte mulţi infractori nu ar mai fi putut condamnaţi şi ar fi ajuns în libertate. Cu alte cuvinte s-ar fi creat o bulversare totală în sistemul judiciar românesc", a spus Boc.
Şeful Guvernului a explicat că astfel a fost creat cadrul prin care Parlamentul, prin legea de aplicare a noului Cod Penal adoptată cu angajarea răspunderii, să poată abroga şi un act normativ neintrat în vigoare.
"Deci, repet, nu Guvernul va face acest lucru, ci Parlamentul printr-un proiect de lege. Nu este vorba de nicio tentaţie a Guvernului de a înlocui Parlamentul", a adăugat Boc.
Premierul a precizat că a explicat motivaţia ordonanţei şi în şedinţa Coaliţiei şi a apreciat că lucrurile au fost înţelese.
PSD a cerut, luni, Guvernului, prin purtătorul de cuvânt al PSD, Bogdan Niculescu Duvăz, să abroge, miercuri, Ordonanţa 61/2009 – prin care se pot completa sau abroga acte normative înainte de a intra în vigoare – precizând că partidul va respinge acest act în Parlament.