Fostul preşedinte irakian a declarat că s-a simţit atât de vulnerabil faţă de pericolul reprezentat de liderii "fanatici" de la Teheran, încât s-ar fi pregătit să încheie un "acord de securitate cu Statele Unite pentru a proteja (Irakul) de ameninţările din regiune".
"Ameninţarea din partea Iranului era un factor major, de aceea nu a permis revenirea inspectorilor ONU", scrie agentul FBI, George L. Piro.
"Hussein a declarat că era mai îngrijorat că Iranul ar fi putut descoperi slăbiciunile şi vulnerabilităţile Irakului, decât de repercusiunile Statelor Unite ca urmare a refuzului său a de a accepta revenirea în Irak a inspectorilor ONU", a explicat el.
Potrivit lui Saddam Hussein, capacităţile militare ale Iranului au crescut considerabil, în vreme ce armele Irakului "au fost eliminate prin intermediul sancţiunilor ONU", iar în această situaţie Irakul a fost nevoit să obţină arme pentru a face faţă ameninţării în cazul în care nu a putut încheia un acord de securitate cu Statele Unite.
Fostul preşedinte irakian a declarat că nu a avut nicio legătură cu reţeaua al-Qaida şi l-a calificat pe Osama ben Laden drept un "fanatic".
El a afirmat că de-a lungul istoriei au fost conflicte între credincioşii musulmani şi liderii politici, adăugând că "este un credincios dar nu un fanatic … şi că religia şi guvernarea nu trebuie amestecate". Fostul preşedinte irakian a precizat, de asemenea, că nu s-a întâlnit niciodată cu ben Laden şi că ei doi "nu au aceleaşi viziuni sau credinţe".
Aceste dezvăluiri au fost făcute în cadrul unor interviuri realizate în 2004 de FBI – 20 de interviuri oficiale şi cinci "conversaţii obişnuite" -, obţinute în conformitate cu legea libertăţii de informare de către Arhiva naţională de securitate, un centru de cercetare neguvernamental, care le-a publicat miercuri pe site-ul său.
Cele 20 de interviuri oficiale au fost realizate în perioada 7 februarie – 1 mai, iar conversaţiile au avut loc între 10 mai şi 28 iunie.
Saddam Hussein a fost ulterior transferat în custodia autorităţilor irakiene şi a fost spânzurat în decembrie 2006. Interviurile oficiale s-au axat pe ascensiunea la putere a lui Saddam Hussein, invazia din Kuwait, reprimarea revoltei şiite, dar şi subiectele referitoare la armele de distrugere în masă şi la reţeaua al-Qaida au fost abordate în timpul conversaţiilor.