Prima pagină » Știri externe » Un cotidian iranian cere ca Mir Hossein Moussavi să fie judecat pentru trădare

Un cotidian iranian cere ca Mir Hossein Moussavi să fie judecat pentru trădare

Cotidianul ultraconservator iranian Kayhan a cerut sâmbătă ca Mir Hossein Moussavi, candidat învins la alegerile prezidenţiale, să fie judecat pentru trădare, acuzându-l că ar fi responsabil de revoltele care au urmat realegerii lui Mahmoud Ahmadinejad.
Un cotidian iranian cere ca Mir Hossein Moussavi să fie judecat pentru trădare
04 iul. 2009, 17:10, Știri externe

Într-un editorial, Hossein Shariatmadari, director al cotidianului numit de ghidul suprem Ali Khamenei, l-a atacat de asemenea pe fostul preşedinte reformator Mohammad Khatami, principalul susţinător al lui Moussavi la alegerile prezidenţiale controversate din 12 iunie.

El l-a acuzat pe Moussavi că încearcă să "scape de o condamnare sigură pentru moartea unor nevinovaţi, pentru incitare la revolte, pentru că a angajat răufăcători să atace oamenii, a cooperat cu inamici şi a jucat rolul (…) Statelor Unite în Iran".

Este vorba în opinia sa de "infracţiuni evidente şi înspăimântătoare pentru care principalii acuzaţi sunt Moussavi şi Khatami şi pentru care trebuie să răspundă în faţa unui tribunal public", a adăugat Shariatmadari.

Realegerea preşedintelui ultraconservator Mahmoud Ahmadinejad a fost contestată de principalii săi adversari, care au denunţat o fraudă masivă, şi a fost urmată de manifestaţii de amploare, în cursul cărora cel puţin 20 de persoane au murit şi peste o mie au fost arestate.

Consiliul Gardienilor Constituţiei a validat scrutinul şi ayatollahul Ali Khamenei şi-a exprimat public sprijinul pentru preşedinte.

Moussavi şi candidatul reformator Mehdi Karoubi refuză în continuare să recunoască rezultatul alegerilor.

În ultimele zile, personalităţi şi organizaţii ale taberei conservatoare şi-au multiplicat atacurile împotriva lui Moussavi.

Studenţii de la Teheran membri ai miliţiei islamiste Basij au făcut apel la justiţie să organizeze un proces împotriva lui Moussavi, pentru "complicitate" la revolte, conform agenţiei FARS, apropiată Guvernului. Această miliţie a sprijinit forţele de ordine pentru a reprima mişcarea de protest.