Prima pagină » Ştiinţă-Sănătate » Rămăşiţele unui luptător nobil Mochica, vechi de 2.000 de ani, descoperite în Peru

Rămăşiţele unui luptător nobil Mochica, vechi de 2.000 de ani, descoperite în Peru

Rămăşiţele unui nobil luptător, vechi de 2.000 de ani, au fost descoperite în Peru, într-unul dintre cele mai vechi şi mai bine conservate morminte ale civilizaţiei preincaşe Mochica.
26 aug. 2009, 13:32, Ştiinţă-Sănătate

Ramaşiţele unui luptător Mochica

Mormântul a fost descoperit săptămâna trecută, la o adâncime de 11 metri, în situl arheologic de la Huaca Rajada, în provincia Lambayeque, la 800 de kilometri la nord de Lima, a precizat arheologul Luis Chero.

Este vorba despre mormântul unui nobil luptător de 30 de ani, care a fost "înfăşurat în pânză şi împodobit cu o coroană şi cu piese de aramă aurită" şi înhumat "alături de piese de ceramică cu un finisaj spectaculos", caracteristic culturii precolumbiene Mochica, a mai spus arheologul.

Rămăşiţele luptătorului, care datează din secolul I era noastră, ar putea fi cele mai vechi din dinastia Sipan, care a domnit în epoca de aur iniţială a culturii Mochica, ce se întinde din secolul I î.Cr. şi până în secolul al VIII-lea, cu mult înaintea apariţiei imperiului incaş, pe coasta de nord a actualului stat Peru.

Descoperirea prezintă un "mare interes arheologic", consideră Walter Alva, arheologul care a găsit, în 1987, mormântul regal al "Domnului de Sipan", datând din secolul al III-lea, în acelaşi sit arheologic.

Numele civilizaţiei Mochica provine de la numele văii sau râului Mocha, unde au fost descoperite cele mai importante situri ale acestei civilizaţii dispărute.