„Cele două companii vor fi funcţionale la 1 ianuarie 2010, dar până în 2012 ar putea râşni în gol„, a spus Şerban la o conferinţă pe teme energetice.
Guvernul are în vedere restructurarea sectorului producţiei de electricitate prin crearea a două companii naţionale care să înglobeze mai multe active ale tuturor companiilor de profil. În cadrul acestei restructurări, autorităţile au în vedere şi stimularea companiilor private de a se implica în producţia de energie.
Din prima companie energetică naţională vor face parte cele trei complexuri energetice din Oltenia, respectiv Turceni, Rovinari şi Craiova, reactoarele nucleare 1 şi 2 de la Cernavodă, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, jumătate din distribuitorul şi furnizorul de energie Electrica şi două hidrocentrale ale Hidroelectrica, Vâlcea şi Slatina.
A doua companie energetică naţională va cuprinde ELCEN Bucureşti, termocentralele Deva şi Paroşeni, Compania Naţională a Huilei, cealaltă jumătate a Electrica, hidrocentralele Porţile de Fier, precum şi hidrocentralele Caransebeş, Haţeg, Argeş, Cluj, Bistriţa, Sibiu, Sebeş, Buzău şi Târgu Jiu. Totodată, din a doua companie energetică naţională va face parte şi termocentrala de la Iernut, pe care Romgaz o va prelua de la Termoelectrica, în contul unor datorii.
Şerban a adăugat că la finele lunii septembrie sau începutul lui octombrie va fi pregătită ordonanţa de urgenţă pentru înfiinţarea acestor companii, urmând să fie înaintată Guvernului.