Prima pagină » Ştiinţă-Sănătate » O nouă metodă pentru detectarea precoce a cancerului

O nouă metodă pentru detectarea precoce a cancerului

Cercetătorii au folosit cu succes nanosenzori pentru detectarea precoce a cancerului, printr-o analiză rapidă a probelor de sânge, şi nanomateriale poroase, pentru eliberarea mai eficientă a medicamentelor în interiorul corpului, potrivit unor studii publicate duminică în revista Nanotechnology.
O nouă metodă pentru detectarea precoce a cancerului
14 dec. 2009, 12:41, Ştiinţă-Sănătate

Senzorii cu nano-fire, concepuţi de echipa coordonată de Mark Reed, profesor la Universitatea Yale din Statele Unite, identifică prezenţa în sânge, în doar 20 de minute, a marcatorilor antigeni specifici cancerului mamar şi cancerului de prostată.

Oamenii de ştiinţă au pus la punct o metodă care concentrează aceşti antigeni în jurul unui circuit electronic care face posibilă detectarea lor, chiar atunci când este vorba de o concentraţie foarte slabă, de ordinul unui picogram (1 picogram reprezintă 10 la puterea minus nouă ditr-un gram) într-un mililitru de sânge.

„Această tehnică ne permite să detectăm concentraţia unui singur grăunte de sare dizolvat într-o piscină mare”, se afirmă într-un comunicat al Universităţii Yale.

Noua metodă ar putea fi folosită şi pentru testarea în acelaşi timp a unui număr mare de marcatori biologici specifici altor maladii, precum cancerul ovarian şi bolile cardiovasculare.

La rândul ei, o echipă de cercetători francezi, al cărei studiu a fost publicat în revista Nature Materials, a prezentat o nouă metodă de difuzare eficientă a medicamentelor în interiorul organismului uman.

Aceşti cercetători au folosit materiale solide poroase cristalizate şi biodegradabile pentru a înmagazina o cantitate mai mare de medicamente, care sunt eliberate „într-o manieră controlată” în organism, printr-o injecţie intravenoasă, potrivit unui comunicat postat de Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS).

Această invenţie a echipei coordonate de Gérad Férey de la Institutul Lavoisier din Franţa a fost deja testată pe medicamente antivirale (împotriva maladiei SIDA) şi antitumorale (împotriva unor forme de cancer).

Aceste materiale noi au dimensiuni de ordinul a patru nanometri (a miliarda parte dintr-un metru) şi pot să stocheze molecule mari şi medicamente. Ele permit, totodată, prin imagerie medicală, monitorizarea parcursului medicamentului prin corp până la organul-ţintă.