Preşedintele Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici, Sebastian Oprescu, a declarat, miercuri, că membrii săi au semnat deja pentru declanşarea conflictului de muncă, nemulţumiţi că sunt aşezaţi la un nivel inferior în grila de salarizare, ceea ce duce la o diminuare a veniturilor salariale „a celor care se luptă cu evaziunea fiscală”.
„Prin politica salarială, actualul Guvern este în culpă când vorbeşte de corupţie. Funcţionarii trebuie să-şi caute venituri în altă parte, iar ei nu au voie să desfăşoare altă activitate”, a spus Oprescu.
Acesta a subliniat şi faptul că administraţia publică este subdimensionată, iar în acest domeniu se desfăşoară un număr mare de ore suplimentare neplătite şi, în aceste condiţii, Guvernul vrea totuşi să disponibilizeze, ceea ce este anormal.
„Se dau oameni afară la nivel teritorial de la protecţia consumatorului şi de la protecţia muncii şi se angajează alţii la nivel central”, a mai spus Oprescu.
Preşedintele executiv al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie (FNSA), Romel Neagu, a declarat că funcţionarii publici sunt cei mai slab plătiţi bugetari şi în plus li s-au mai eliminat şi tichetele cadou, de masă şi de vacanţă.
Romel Neagu a spus că funcţionarii afiliaţi la FNSA sunt solidari cu ceilalţi bugetari de la „Cartel Alfa” în acţiunile comune anunţate pentru a sensibiliza Guvernul.
Sindicaliştii FNSA au început protestele în 2 februarie, cu o grevă de avertisment de două ore, şi, conform calendarului protestelor, urmau să picheteze, în 9 februarie, ministerele Muncii şi Internelor, iar pe 12 februarie să intre în grevă generală pe termen nelimitat.