Din cele 38,17 milioane de găini pentru ouă de consum din România, doar 17% au fost crescute anul trecut în baterii – faţă de 68% în UE – , restul în hale la sol, în aer liber şi ecologic, se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, ca reacţie la acuzaţiile aduse de o organizaţie pentru protecţia animalelor.
Organizaţia pentru protecţia animalelor „Vier Pfoten” a anunţat recent că două treimi din ouăle produse în România provin de la găini crescute în baterii cu suprafeţe mai mici decât ale unei coli de hârtie A4 şi hrănite adesea cu furaje modificate genetic şi cu vitamine sintetice.
În replică, MADR susţine că nutreţurile combinate administrate găinilor sunt aceleaşi, indiferent de metoda de creştere practicată.
„Astfel, nutreţurile conţin cereale (grâu, orz, porumb), proteice (şroturi de floarea soarelui sau soia, uleiuri de floarea soarelui sau soia) şi amestecuri de vitamine şi minerale, conform legislaţiei europene. Aceste furaje folosite în hrana păsărilor sunt supuse analizelor periodice de către laboratoare autorizate de către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor”, se arată în comunicatul MADR.
Unităţile avicole din România respectă legislaţia comunitară în ceea ce priveşte bunăstarea găinilor şi cea referitoare la nutriţia acestora, responsabilitatea verificării conformităţii revenindu-i Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, susţine Ministerul.
MADR mai arată că informaţiile potrivit cărora ouăle provenite de la găinile crescute în cuşti ar fi dăunătoare sănătăţii „nu sunt fundamentate ştiinţific”.
România şi celelalte state UE se află până la 1 ianuarie 2012 în perioada de tranziţie pentru creşterea găinilor ouătoare în baterii neîmbunătăţite, perioadă în care unităţile avicole derulează proiecte de modernizare şi de înlocuire a acestora.