Potrivit istoricului, aceste persoane au fost „nimicite” prin două metode, respectiv înfometarea sau deportarea în Siberia. În actele de deces, însă, au fost înregistrate alte cauze decât înfometarea, susţine el.
Stăvilă a declarat că, în baza unor cercetări, a ajuns la concluzia că în timpul ocupaţiei sovietice peste 173.000 de persoane au murit prin înfometare.
„Istoria a arătat că decesele în masă au fost premeditate şi provocate de sistemul totalitar”, a declarat acesta.
„De la Moscova venea ordinul să fie adunate atâtea tone de cereale, iar nimeni nu dorea să ştie despre secetă”, a continuat el. „Sistemul sovietic a folosit metodele clasice de ocupaţie, şi anume terorizarea prin înfometare şi deportările”, a subliniat Stăvilă.
Conform istoricului, persoanelor decedate în timpul celui de al Doilea Război Mondial li s-a acordat o atenţie mai mică, numărul morţilor pe câmpul de luptă fiind cunoscut doar parţial.
„Investigaţiile pe care le-am efectuat au arătat că în 1944 au fost mobilizaţi 200.000 de moldoveni, dintre care aproximativ 55.000 au murit în trei luni, în 1945, iar 32 la sută sunt daţi dispăruţi fără urmă”, a precizat acesta. El susţine că aceştia au fost folosiţi pe post de „carne pentru scut”.
„Pe câmpurile de luptă din Germania au decedat peste 15.000 de persoane, în Polonia au murit 12.000, iar în Ungaria peste 2.000”, a afirmat acesta.
Stăvilă a subliniat că toate aceste „crime” au fost comise cu ajutorul unei structuri bine organizate, care pe timpul guvernării staliniste se numea NKVD, devenind ulterior KGB.
Pe teritoriul Republicii Moldova „au fost înregistraţi circa 60.000 de informatori ai KGB. Se ştie că din această structură poţi ieşi prin două metode, şi anume cu picioarele înainte sau dacă ai admis public că ai colaborat cu ei”, a afirmat acest membru al Comisiei pentru studierea comunismului în Republica Moldova.
În total, aproximativ 73.000 de locuitori de pe actualul teritoriu al Republicii Moldova au fost deportaţi în lagăre de concentrare, în perioada ocupaţiei comuniste, a mai afirmat istoricul moldovean.