„Primul-ministru Emil Boc şi ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, lucrează în prezent la finalizarea scrisorii de intenţie la acordul stand-by încheiat cu Fondul Monetar Internaţional. Această scrisoare conţine ca şi puncte centrale măsurile anunţate, care conduc la menţinerea deficitului bugetar sub 7% din Produsul Intern Brut, stopând practic creşterea deficitului bugetar la 9%, cum s-ar fi întâmplat în lipsa acestor măsuri”, se arată într-un comunicat al Guvernului.
Sursa citată mai arată că şeful Executivului, împreună cu miniştrii, elaborează un plan de prioritizare a investiţiilor publice, în vederea susţinerii activităţii economice, şi de achitare a datoriilor restante către firme.
„Primul-ministru va face o declaraţie oficială după finalizarea scrisorii de intenţie, care are ca puncte de referinţă măsurile comunicate”, se mai arată în comunicat.
O misiune a Fondului Monetar Internaţional a sosit săptămâna trecută la Bucureşti pentru a patra revizuire a acordului stand-by încheiat în primăvara anului trecut, principala temă în discuţie reprezentând-o politica fiscală şi reducerea deficitului bugetar, în condiţiile revizuirii în jos a prognozei de creştere economică pentru 2010 şi a unei performanţe slabe la nivelul veniturilor bugetare încasate în primul trimestru.
La această evaluare, premierul Emil Boc nu a avut nicio întâlnire cu experţii FMI, discuţiile fiind purtate de către miniştri şi şeful statului, în condiţiile în care la precedentele misiuni şeful Guvernului a avut, de regulă, două întâlniri cu reprezentanţii instituţiei financiare, la începutul şi la sfârşitul misiunii.
Preşedintele Traian Băsescu a anunţat joi seară că, în urma negocierilor cu FMI, autorităţile române au ales soluţia reducerii salariilor bugetare cu 25%, a pensiilor cu 15% şi să scadă „masiv subvenţiile”, în loc de majorarea semnificativă a principalelor taxe, respectiv cota unică şi TVA. Şeful statului a menţionat şi că ajutorul de şomaj va scădea cu 15%.
România are în derulare un acord de împrumut extern cu FMI, UE şi alte instituţii financiare internaţionale în valoare de 20 miliarde euro. O misiune FMI se află în această săptămână la Bucureşti pentru cea de-a patra evaluare a derulării programului economic care condiţionează împrumuturile.