Mitrea a apreciat forma Legii ANI amendată de Comisia juridică şi cea pentru drepturile omului din Senat drept „o ipocrizie”, pentru că înfiinţează o instituţie „fără nicio putere”.
„Personal, eram de acord mai degrabă cu forma iniţială a legii (a Camerei – n.r.). Ori facem o instituţie cu forţă să acţioneze, ori nu o facem. În schimb noi o facem într-o formă prin care ANI nu îşi va atinge scopul. Îşi va atinge în schimb alt scop. Cel mai sigur ca în România să se discute despre un lucru este ca acel lucru să fie confidenţial. Faptul că vom avea declaraţii (de avere – n.r.) confidenţiale mă duce la convingerea care va fi impactul politic al acestei instituţii”, a spus el.
Senatorul PSD a apreciat că, în condiţiile în care declaraţiile de avere vor fi confidenţiale, vor exista în presă informaţii despre averile demnitarilor, iar în acest fel se vor crea şi mai multe discuţii despre credibilitatea demnitarilor.
„Sunt convins că, după ce va trece legea, acest element de confidenţialitate va fi principala armă politică, ce se va putea folosi împotriva oricărui om politic”, a declarat Mitrea.
El a criticat şi extinderea demnităţilor şi funcţiilor publice pasibile de incidenţa legii ANI, apreciind că ar putea fi un motiv pentru care oficialii ANI se vor putea scuza că nu a existat timpul necesar pentru verificarea tuturor.
Senatorii dezbat, miercuri, în plen, proiectul de lege privind consolidarea integrităţii în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, Senatul fiind Camera decizională în cazul acestui proiect de act normativ, care are caracter organic.
Comisia juridică şi Comisia pentru drepturile omului propun plenului un raport favorabil, cu amendamente, membrii comisiilor propunând o serie de modificări faţă de varianta adoptă de Camera Deputaţilor.