Peste un sfert dintre bărbaţii cu vârsta peste 18 ani nu au fost afectaţi de criză, procent semnificativ mai mare decât cel al femeilor, de 20%, potrivit studiului realizat în a doua parte a lunii martie.
Nouă din zece antreprenori au resimţit negativ criza economică, în timp ce 55% dintre managerii sau angajaţii cu studii superioare au fost afectaţi.
„Procentul va creşte simţitor în rândul angajaţilor cu studii superioare şi nu numai în urma măsurilor de reducere a salariilor în sectorul bugetar”, a declarat Mircea Kivu, director de operaţiuni la Mercury Research.
Şi persoanele care pentru moment nu au un loc de muncă au resimţit puternic impactul crizei, 95% dintre acestea fiind afectate.
Pe de altă parte, 66% dintre români sunt mai îngrijoraţi de situaţia lor financiară decât în urmă cu şase luni, procentul fiind mai mic decât în luna martie din 2009 (75%), dar situându-se în continuare peste nivelul din noiembrie 2008, când apăreau primele semne ale crizei în România şi când doar jumătate (53%) îşi exprimau această temere.
„Principalele temeri sunt legate de imposibilitatea de a menţine acelaşi stil de viaţă ca în prezent (40%), de scăderea veniturilor (39%) sau de nesiguranţa de a face faţă cheltuielilor curente (38%). Temerile legate de imposibilitatea de a putea plăti ratele sunt valabile pentru 15% dintre românii cu vârsta peste 18 ani, iar 14% se tem ca nu vor mai putea face economii sau investiţii ca în anii trecuţi”, se mai spune în studiu.
Legat de evoluţia stabilităţii financiare a băncilor în următorul semestru, ponderea celor care consideră că situaţia se va înrăutăţi a scăzut faţă de anul trecut, de la 61% la 40%. Peste un sfert dintre respondenţi estimează că stabilitatea financiară a băncilor va rămâne la fel în următorul semestru, iar 13% chiar că se va îmbunătăţi.
Datele fac parte din studiul Financial CrisisMeter realizat de Mercury Research începând cu luna noiembrie 2008. Studiul a fost realizat în perioada 15 martie-1 aprilie 2010 pe un eşantion de 1.177 respondenţi cu vârsta peste 18 ani.