„Dacă aceste condiţii nu sunt respectate, nu va dura mult până la reducerea reprezentării turce (în Israel)”, a precizat această sursă, sub acoperirea anonimatului.
Turcia îşi va reduce atunci nivelul reprezentării diplomatice în Israel, de la rangul de ambasador, la cel de însărcinat cu afaceri. Oficialul nu a precizat când va fi luată o astfel de decizie, dar mai multe ziare turce susţin că ameninţarea ar putea fi pusă în aplicare cel târziu până la sfârşitul lunii.
Condiţiile puse de Ankara sunt: scuze oficiale din partea Israelului pentru raidul său de la 31 mai împotriva convoiului umanitar de nave cu destinaţia Fâşia Gaza, supusă unei blocade israeliene, înfiinţarea unei comisii internaţionale de anchetă, restituirea „imediată” a navelor confiscate de Israel în timpul operaţiunii şi plata de compensaţii Turciei, a adăugat această sursă.
Turcia solicită şi ridicarea în cel mai scurt timp a blocadei asupra Fâşiei Gaza, a subliniat oficialul citat.
Raidul israelian a dăunat în mare măsură parteneriatului strategic dintre cele două ţări, perteneriat susţinut de Statele Unite, dar deteriorat după ofensiva israeliană împotriva Fâşiei Gaza în perioada 2008-2009.
După raidul împotriva convoiului de nave, Turcia şi-a rechemat ambasadorul la Tel Aviv şi a ameninţat Israelul cu sancţiuni.
Atacul israelian produs în apele internaţionale a provocat indignare la nivel internaţional. Consiliul de Securitate al ONU a cerut demararea unei anchete privind această intervenţie militară, eliberarea navelor şi civililor deţinuţi şi autorizarea transportului cu ajutoare destinat populaţiei din Fâşia Gaza.
Israelul a anunţat crearea unei comisii de anchetă care să conţină doi observatori străini, decizie care a fost respinsă ca fiind inadecvată de Ankara.