Studiul Interstroke, prezentat în cadrul Congresului mondial de cardiologie din Beijing, a fost efectuat pe un eşantion de 6.000 de persoane din 22 de ţări, în perioada 2007 – 2010. Jumătate dintre voluntari erau pacienţi care au suferit cel puţin un accident vascular cerebral.
Autorii studiului susţin că au identificat zece factori de risc asociaţi, de o manieră semnificativă, cu declanşarea acestui tip de accidente: presiunea arterială ridicată (mai mare de 160/90 mm Hg), fumatul, obezitatea abdominală, regimul alimentar, sedentarismul, absorbţia lipidelor, diabetul, consumul excesiv de alcool, stresul şi depresia, dar şi tulburările cardiace.
Împreună, aceşti factori reprezintă 90% din riscul total de producere a cazurilor de AVC. Toţi aceşti factori sunt asociaţi de o manieră semnificativă cu AVC-ul de tip ischemic, cel mai des întâlnit (80% din totalul cazurilor de AVC), produs de blocarea unui vas de sânge la nivelul creierului. Pentru AVC-ul de origine hemoragică (declanşat atunci când un vas sangvin se sparge), factorii de risc semnificativi sunt hipertensiunea, fumatul, obezitatea abdominală, regimul alimentar şi consumul excesiv de alcool.
Hipertensiunea a fost asociată cu o treime din riscul global de AVC, iar persoanele suferind de hipertensiune sunt de două ori şi jumătate mai expuse în faţa acestui risc, comparativ cu persoanele având o tensiune arterială considerată normală.
La rândul lor, fumătorii sunt de două ori mai expuşi în faţa riscului de AVC, comparativ cu nefumătorii, iar fumatul a fost asociat cu producerea a 20% din totalul cazurilor de AVC.
Studiul Interstroke a fost coordonat de medicul Salim Yusuf de la Universitatea McMaster din oraşul canadian Hamilton.