Suspecţii nu par să fi avut legături cu oficiali din cadrul structurilor guvernamentale americane, dar erau angrenaţi într-un proces pe termen lung pentru crearea unor legături cu studenţi care peste 10 – 20 de ani ar deveni agenţi CIA sau angajaţi ai Departamentului de Stat. „Această reţea este exemplul perfect privind abilitatea Rusiei de a organiza un proiect de recrutare pe termen lung”, notează Stratfor.
Descoperirea presupusului grup de spioni reaminteşte că aparatul de spionaj rusesc este foarte activ şi continuă să se dezvolte chiar şi după încheierea Războiului Rece. Rusia continuă să aibă una dintre cele mai complete comunităţi de informaţii din lume, iar acest lucru are două raţiuni geopolitice fundamentale, subliniază Stratfor, notând că Rusia se bazează pe spionaj în domenii în care alte ţări s-ar baza pe armată, geografie sau medii corporatiste.
În primul rând, Rusia nu are frontiere naturale. Absenţa munţilor, oceanelor şi deşertului în jurul Moscovei înseamnă că Rusia este vulnerabilă din mai multe direcţii. În acest context, de-a lungul istoriei, Rusia s-a străduit să creeze zone-tampon pentru a se proteja de inamici din toate părţile. Însă această expansiune creează şi probleme pentru Moscova, care trebuie să accepte şi populaţiile teritoriilor anexate. Iar multe dintre aceste popoare nu sunt fericite să fie subordonate Moscovei, astfel că este nevoie de un puternic aparat de spionaj pentru controlul lor.
Al doilea motiv este că Rusia nu are un sistem navigabil sau acces la oceane. De aceea, este nevoie de construirea infrastructurii, pentru a se realiza dezvoltarea economică.
În acest context, Rusia trebuie să îşi dubleze eforturile interne cu spionajul comercial, pentru a reuşi să fure tehnologie din Occident.