„Turcia este o ţară prietenă, un aliat strategic, dar numirea în ultimele săptămâni a unui nou şef al serviciilor secrete turce, care este un susţinător al Iranului, ne îngrijorează”, a declarat la sfârşitul lui iulie Barak, în cadrul unei reuniuni interne a partidului laburist pe care îl conduce.
El a apreciat cu această ocazie că numirea acestui oficial turc riscă să permită „iranienilor să aibă acces la informaţii secrete”.
Hakan Fidan a fost numit la conducerea MIT (Organizaţia naţională de informaţii) la 27 mai.
Conform biografiei sale oficiale, Fidan, în vârstă de 42 de ani, a condus Agenţia turcă pentru cooperare şi dezvoltare (TIKA), a fost subsecretar pentru Afaceri Externe al premierului şi a reprezentat Turcia la Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică.
Conform presei turce, acest ultim post i-a permis să aibă o poziţie centrală pentru a observa negocierile pe tema dosarului nuclear iranian.
Iranul, Brazilia şi Turcia au prezentat la 17 mai o propunere, cu titlul „Declaraţia de la Teheran”, vizând să găsească o soluţie diplomatică la tensiunile privind programul nuclear iranian, în condiţiile în care comunitatea internaţională suspectează regimul iranian, inamicul declarat al Israelului, că vrea să se doteze cu arma nucleară.
Relaţiile dintre Israel şi Turcia, altădată foarte apropiate, s-au degradat în ultimii ani, ajungând la cel mai scăzut nivel după raidul israelian împotriva unei flotile de ajutor internaţional pentru Fâşia Gaza, de la 31 mai, în cursul căruia nouă turci au fost ucişi.
Turcia şi-a rechemat ambasadorul, a anulat manevrele militare comune şi a cerut scuze pe care Israelul refuză să i le prezinte.