Surse oficiale anunţaseră deja că Prima Doamnă, Michelle Obama, şi fosta Primă Doamnă Laura Bush vor merge sâmbătă la locul unde s-a prăbuşit, la 11 septembrie 2001, în Pennsylvania (est) un avion de linie deturnat de terorişti.
Obama a condus deja anul trecut, la Pentagon, ceremoniile de comemorare a celui mai grav atac terorist produs vreodată în Statele Unite. El ceruse atunci reînnoirea angajamentului naţional de luptă împotriva al-Qaida.
Zona World Trade Center, denumită Ground Zero după atentate, s-a aflat în ultimele săptămâni în centrul unei puternice controverse în legătură cu proiectul de construcţie a unei moschei în vecinătatea sa. Opozanţii acestui proiect văd în el o provocare.
Obama şi-a atras critcile unora dintre aliaţii săi democraţi luna trecută, când a intervenit în deschiderea dezbaterii în favoarea proiectului, în numele libertăţii de cult.
Memorialul ridicat în faţa Pentagonului, sediul Departamentului Apărării, este singurul monument terminat dedicat victimelor atentatelor de la 11 septembrie, în timp ce altele sunt în construcţie la New York şi în Pennsylvania.
Un număr de 2.993 de persoane au murit în atentate, dintre care 2.752 la New York, când patru avioane de linie au fost deturnate, două către turnurile gemene ale World Trade Center care s-au prăbuşit, unul către o aripă a Pentagonului, în timp ce al patrulea, ce urmărea o ţintă necunoscută din Washington, s-a prăbuşit în Pennsylvania.
În urma atentatelor, preşedintele din perioada respectivă, George W. Bush, a decis să declanşeze un „război împotriva terorismului” în Afganistan şi apoi în Irak, două conflicte pe care Obama le-a moştenit.