„Investigatori internaţionali angajaţi de Arabsat au monitorizat finala dintre Spania şi Olanda, din data de 11 iulie, şi folosind o tehnologie de geolocalizare – ce a implicat un al doilea satelit – a detectat sursa bruiajului în timp real, în Iordania. Nu se ştie dacă sursa se afla într-un loc fix sau pe un vehicul”, notează The Guardian.
Al-Jazeera a obţinut drepturile de transmisie exclusivă a Cupei Mondiale în lumea arabă şi în Africa de Nord, dar meciul de deschidere şi alte partide de la începutul competiţiei au fost bruiate, ceea ce i-a nemulţumit pe telespectatori, care au plătit un abonament.
Postul a acuzat într-un comunicat un act „de sabotaj” din partea unor „părţi” pe care nu le-a identificat.
The Guardian susţine că a avut acces la documente secrete, conform cărora bruiajul a venit din regiunea Salt, aflată la nord-est de Amman.
Jurnalul citează experţi care au spus că bruiajul „probabil nu ar fi avut loc fără ca autorităţile iordaniene să ştie” şi că a fost „foarte sofisticat”.
Guvernul iordanian a negat că ar fi bruiat transmisiunile Al-Jazeera de la CM. „Guvernul iordanian neagă categoric afirmaţiile făcute de surse anonime pentru cotidianul The Guardian, conform cărora ar fi responsabil de bruiajul transmisiunilor Al-Jazeera de la Cupa Mondială”, a declarat un responsabil guvernamental iordanian.
Al-Jazeera, post lansat în 1996, a revoluţionat mass-media arabă prin francheţea sa, dar linia sa editorială a fost criticată de numeroase regimuri arabe.