Prima pagină » Știri externe » Parisul consideră închis dosarul referitor la repatrierea romilor, în urma deciziei CE

Parisul consideră închis dosarul referitor la repatrierea romilor, în urma deciziei CE

Secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche, a declarat miercuri că Parisul consideră închis dosarul referitor la repatrierea romilor, în urma deciziei Comisiei Europene de a renunţa la procedura de infringement împotriva Franţei.
Parisul consideră închis dosarul referitor la repatrierea romilor, în urma deciziei CE

„Pentru noi, cazul este închis, am dat explicaţiile cerute, incidentul este închis”, a declarat Lellouche, la Strasbourg.

Comisia are dreptul de a cere explicaţii atunci când există îndoieli privind aplicarea dreptului european, a explicat el. „Dar din momentul în care statul răspunde că nu există nici o infracţiune, trebuie încetat jocul, nu se vorbeşte cu cuvinte precum «ultimatum», nu este nevoie de acest gen de vocabular războinic sau insultător în interiorul UE”, a adăugat el.

„În prezent, vorbim despre necesitatea de a construi spitale, şcoli şi locuinţe începând cu ţările de origine, (deoarece) soluţia nu este de a vedea romii circulând în toată Uniunea Europeană, ci să aibă o viaţă normală în ţările de origine”, a afirmat secretarul de stat francez.

Comisia Europeană a anunţat marţi că a renunţat la demararea unei proceduri de infringement împotriva Franţei pentru nerespectarea legislaţiei, în urma repatrierii mai multor romi, după ce a obţinut de la Paris garanţii privind modificarea dreptului său naţional.

Viviane Reding, comisarul european pentru Justiţie, a fost întrebată despre situaţia Franţei privind romii, într-o conferinţă de presă la Strasbourg, cu ocazia unei „reuniuni la nivel înalt” a Consiliului Europei. Ea a reafirmat că procedura de sancţionare a Franţei nu este decât „suspendată” şi că aceasta va fi anulată abia atunci când legislaţia acestei ţări va fi efectiv modificată.

„Guvernul francez şi-a prezentat proiectele de schimbare a legislaţiei sale, recunoscând, astfel, că se afla în infracţiune”, a subliniat ea.

Comisarul luxemburghez a apreciat, totodată, că serviciile sale vor avea nevoie de patru săptămâni pentru a verifica dacă au existat discriminări în Franţa, în această vară, în cadrul repatrierilor controversate ale unor romi români şi bulgari.