„Scurgerea de documente dezvăluie lumii părtinirea şi sistemul de dublă măsură cu care Statele Unite au trâmbiţat drepturile omului peste tot pe planetă”, a apreciat într-un editorial China Daily.
„Acest lucru ridică un mare semn de întrebare privind imaginea autoproclamată a Statelor Unite, campioni mondiali ai drepturilor omului”, a adăugat cotidianul.
Documentele publicate de WikiLeaks menţionează cazuri de violenţe, torturi, violuri şi chiar crime comise de poliţişti şi de militari irakieni împotriva prizonierilor, pe care armata americană a decis să le ignore.
Documentele evidenţiază de asemenea „numeroase cazuri de crime de război, care par evidente din partea forţelor americane, precum uciderea deliberată a persoanelor care încercau să se predea”, afirmă site-ul.
Notând că Pentagonul a încercat să împiedice publicarea celor 400.000 de documente secrete privind războiul din Irak, China Daily a apreciat că, „în loc să condamne crimele de război, autorităţile americane au făcut tot ce le stătea în putere pentru a înăbuşi opinia publică”.
„Statele Unite îşi vor pierde credibilitatea dacă nu pot face faţă propriilor încălcări ale drepturilor omului”, a conchis ziarul.
În ultimele zăptămâni, Beijingul a acuzat în nenumărate rânduri Occidentul că vrea să dea lecţii Chinei în materie de drepturile omului, susţinând atribuirea Premiului Nobel pentru Pace disidentului încarcerat Liu Xiaobo.