Scurgeri de lavă s-au înregistrat sâmbătă şi duminică, precum şi aproape 500 de mişcări telurice.
Nivelul de alertă a fost ridicat la maxim luni dimineaţă, iar specialiştii cred că o erupţie este iminentă. „Magma a fost împinsă spre suprafaţă din cauza energiei telurice şi se află la un kilometru sub crater”, anunţă Surono, un expert în vulcanologie.
Evacuarea a fost ordonată pentru 19.000 de locuitori care trăiesc pe o rază de zece kilometri de craterul situat pe vârful muntelui Merapi, care are o înălţime de 2.914 metri. Aproximativ 3.000 de persoane deja au fost evacuate spre adăposturi. „Evacuarea a început în cursul dimineţii. Acordăm prioritate copiilor, femeilor şi vârstnicilor”, declară Widi Sutikno, coordonatorul districtului Sleman.
Un locuitor în vârstă de 38 de ani, Yanto, a declarat că preferă să rămână în sat pentru a-şi păzi oile.
Vulcanul, situat la 26 de kilometri nord de oraşul Yogyakarta, este cel mai activ dintre vulcanii din Indonezia.
Merapi, care înseamnă „Muntele de foc”, este înconjurat de nori de luni dimineaţă.
Ultima erupţie a avut loc în iunie 2006, când două persoane şi-au pierdut vieţile. Erupţia s-a produs după cutremurul din 27 mai 2006, cu magnitudinea de 6,3 grade pe scara Richter soldat cu 5.800 de morţi.
Erupţia cea mai gravă a avut loc în 1930, când 1.300 de persoane au murit. Peste 60 de persoane au murit în 1994 din cauza unor nori vulcanici toxici.